Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

ESNEK EMEKLİLİK FONLARI II

07 Mart 2016, 11:16 - -

Dünkü yazımızda geliştirdiğimiz 6040 sttratejisi ile esnek fonları aynı düzlemde karşılaştırmıştık. Esnek fonlar emeklilik şirketlerinin portföylerinde öneml ve giderek büyüyen bir payı temsil ediyorlar. Yönetilmeleri de klasik fonlara nazaran bir nebze daha zor.

Yatırımcılar esnek fonları neden tercih ediyorlar?

En önemli sebebi kendi zamanlamalarında yaşadıkları problemler. Tipik bir yatırımcı borsa en yukarıda iken hisse fonu alır, düştüğünde ise satar. Faizler düşükken tahvil fonundadır, altın tepede iken altın fonundadır. Birkaç kere bu tip zararlar ile karşılaşınca da havlu atar ve son durum neyse orada bırakır, söylem ise birikiyor işte boşvere dönüşür. Çoğu yatırımcının da yatırımlarını takip edecek zamanı olmayabilir, unutulabilir vs. Tüm bu ve buna benzer sebeplerden dolayı esnek fonlar daha da çok tercih edilir hale gelmiştir. Esnek fonlar bir vekil gibi müşteri adına piyasaya giriş çıkış zamanlamasını yapmaya gayret ederler.
Biz dünkü yazımızda uzun süredir yaşayan fonları ele almıştık, bugün fon endüstrisinin klasik gösterimi ile son 3 yıldaki en iyi fonlar hangileri olmuş inceleyeceğiz.
2015 yılının en başarılı 20 esnek emeklilik fonu:

Listenin ilk 7 sırası yabancı hisse senedi ve bonolara yatırım yapıyor. 8nci sıradaki fon ise Eurobond yatırımı gerçekleştiriyor. İlk 7 fonun fon toplam değerleri bugün itibarı ile yaklaşık 1 milyar TL.
Geçtiğimiz yılın en düşük performans gösteren esnek fonları ise aşağıda gösterildi:

BNP fonları tahvil ağırlıklı.  Önceki yazılarımızda kötü giden fonların bir sonraki dönem iyi getiriler sağladıklarını göstermiştik. 2015 yılının dipteki 20 esnek fonunun bu güne değin esnek kategorisindeki yerlerine bakalım isterseniz:
Hiç fena değil, 10 adet fon ilk 20de. Böylece bir önceki hipotezimizi de örneklem dışı olarak test etmiş olduk. Önceki yılın kötü fonları bir sonraki yılın iyi fonları oluyorlar. Bu senenin en düşük performans gösteren esnek fonları da okuyucularımıza sürpriz değil:

2014 yılının ilk 20 esnek fonu:

2013 yılı ile bitirelim:

2013 yılından bu yana yabancı yatırımlara yönelen esnek emeklilik fonları başı çekiyorlar. ALR fonunun son yıllardaki getirileri takdire şayan ama yatırımcının eline bu getiriler ancak senenin başında tüm primlerin toplu olarak yatırılması ile geçebilir. Aylar/çeyrekler itibarı ile alımlar beklenen iç verimi sağlamıyor. Fon sektörü 2013 yılından bu yana istikrarlı değil, belki de yeni yatırım araçlarına ihtiyaç vardır.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)