İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

FBI: Ver coşkuyu

08 Kasım 2016, 10:39 - -

Tolga Çevik’in meşhur ettiği bir replik vardı: Ver coşkuyu. Hafta sonu FBI Hillary Clinton’a ait 650000 e-postanın iki haftadan kısa sürede incelendiğini ve önceki görüşlerini değiştirmediğini söyledi. Söyledi de ne oldu bakalım:

Avrupa piyasaları da paralel hareket etti. USD değer kazandı, petrol yükseldi, değerli metaller geriledi.

Filmi biraz geriye sararsak 2 hafta önce Trump ABD başkanlık yarışını kaybetmiş havlu attığını ilan etmek üzereydi. FBI devreye girdi ve Clinton e-postalarını yeniden incelemeye aldığını ilan etti. Bunun üzerine Trump yükselişe geçti. Bunu risk gören piyasalar da düşmeye başladılar. Trump medyada günden güne yükselirken gösterildi, anketlerde fark iyice kapandı. Piyasa katılımcıları da günün modasına uyarak riskli menkullerde satış / açığa satışta pozisyon aldılar. Bu hafta sonuna geldiğimizde ise FBI büyük bir U dönüşü yaptı sonrasında piyasalar uçtu açıkçılar kamyon çarpmışa döndü.

Piyasalarda son 1-2 yıldır çok büyük kalıcı hareketler olmuyor ama ani ve şiddetli hareketlerin sayısı çoğaldı. Ne olacaksa bazen bir iki günde bazen bir iki haftada gerçekleşip bitiyor. Ne olduğuna bakıp bir sonrakine de karar vermek zor çünkü hiçbir zaman benzer ilerlemiyor.

Son örnekte de FBI resmen açıkçı yaratmak için açıklamalar yaptı. Açıkçılar piyasaya üşüştü sonra tam tersi bir açıklama ile ve piyasalar kapalı iken açıkçılar bir kez daha büyük zarara uğradılar (uğratıldılar).

Bu tip açıklamaları İngilizce’de bir deyim vardır : ”Take wih a grain of salt, bir tutam tuz ile yiyin diyebiliriz” Aynen bu şekilde göründüğü gibi almamak gerekiyor. Önce biraz para kazandırıyorlar sonrasında fazlasıyla geri alınıyor.

SP500 vadeli kontratlarında kaldıraç 1:20 civarındadır. Ters yöne %2 ani bir hareket teminatın %40 inmesine sebep olur bu da sizi çoğu zaman oyun dışı bırakmaya yeter. Oyun dışı olduktan 1-2 hafta sonra baktığınızda muhtemelen orijinal pozisyon kalmış olsaydı zarar etmemiş olduğunuzu da görme ihtimaliniz yüksektir ama iş işten geçmiştir.

ABD başkanlık seçimi ne olabilir?

Son anketlere göre Hillary kazandı diyor ABD gazeteleri.

Piyasalarda etkisi ne olacak?

İlk etki olumlu ki zaten bu da görünüyor.

Ocak ayı ortalarına kadar görevi alacak yatay geçer.

Ocak ayı sonrası Hillary gerçek gündemini açığa çıkarmaya başladığında ise negatif olacaktır. Hillary’nin dışişleri bakanı iken Libya’nın başına gelenler ilerisi için de bir göstergedir. Hillary eğer değişmezse Rusya ile gerginliği artıracaktır bu da ister istemez piyasalara negatif yansır.

Şimdilik rehavete kapılmadan pozitif piyasalara katılmak keyifli.

Bizde ise durum giderek ilginçleşiyor. TL her gün değer yitirmeye devam ederken borsa son 9 günlük düşüşe ara verdi ve dün %2 yükseldi. Ölü kedi zıplaması gibi duruyor.

USDTRY saatlik grafikte 3,10-12 bölgesinin destek olarak çalıştığını görüyoruz. TL 3,18 civarında yeni zirvenin hemen altında. 3,16-3,18 bölgesi 3,10-12 gibi olur ve oradan zıplarsa tehlike çanlarının sesi daha fazla duyulur olacak:

TL’deki değer yitirme bir eşik geçildikten sonra hızlanır ve kimse durduramaz. Henüz o eşikte değiliz ama hızla yaklaşıyoruz. TL’nin değer kaybı “risk” olarak algılanmaya başlayıp maaşını alan dolara çevirmek istediğinde geri döndürmek zor olur. Çok geç olmadan TL konusunda akıllı mantıklı değerlendirmeler sonrası tedbir almak gerekiyor. İki direnç, 3 destek,  hareketli ortalama kesişimleri vs den çok daha önemli TL’nin geleceği.  

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ali08 Kasım 2016 11:27

    anlayalım ve yazalım kuresel kapitalzim in işi.volarıte oluştur topla paraları.Adil Düzen Ekonomisi olmadıkça sömürülmeye devam