Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Foreks stratejileri, kendi foreksinin patronu ol

12 Nisan 2016, 14:11 - -

Foreks hayatımızın artık ayrılmaz bir parçası. Ulukartal/İntegral ile başlayan resmi foreks şimdilerde 30dan fazla aracı kurum tarafından sunuluyor. Hepsinin de iddiası hızlı oldukları, kesintisiz oldukları, rekabetçi oldukları.

Bunlar haricinde ne verebilir bir foreks aracı kurumu? Bülten yayınlayabilir, strateji hazırlayabilir. Uzmanları televizyonlarda bıkmadan usanmadan anlatabilir. Telefonla destek verebilirler, eğitim kitapları videoları yayınlayabilirler. Telefonla sizi defalarca arayıp bu piyasasının ne kadar bereketli karlı ve muhteşem olduğunu anlatabilirler. Liste uzar gider. Eski yazılarımızdan birinde foreks şirketlerinin kuruluştan itibaren 1milyar TL’nin üzerinde brüt kazanç elde ettiklerini göstermiştik.

Foreksçilerden sonra sektördeki en büyük grup “sinyalciler” olarak kayıtlara geçti. Sinyal işini Zirve Forex yazılarımızda ele almıştık.

Nedir sinyal? Armut piş ağzıma düş misali EURUSD burada al, burada sat, burada stop loss yap gibi komutlardır.

Sinyal sağlayıcı size sms, eposta gibi metodlar ile bu sinyalleri gönderir uygulayıp uygulamamak keyfinize kalmış.

Sinyallerin hepsinin ortak özelliği hiçbirinde detay verilmiyor olmasıdır. Hangi dönemde test edildi, ortalama istatistikleri nedir? Bütün veri kullanılarak mı optimizasyon yapıldı yoksa ileri yürüyüş tekniği mi kullanıldı (walk forward)? Hiçbirini bilemeyiz. Sinyal sağlayıcıların kendi sitelerinde genelde tüm sinyaller karlıdır ve tüm sinyallerine yatırım yapsanız paranız 100-200 katına çıkar iddiası vardır. Geçenlerde yaptığım bir görüşmede bir aracı kurum yetkilisi kendi ürettikleri foreks sinyallerinin ne kadar başarılı olduğundan bahsediyordu. Laf arasında neredeyse hiç kayıp yaşanmadığından bahsetti. Genelde tüm sinyal sağlayıcılar sinyali size satana kadar bu iddiayı sürdürürler.

Genel kuraldır: Bir şey gerçek olamayacak kadar güzelse gerçek değildir.

Foreks işlemi yaparken hiç kaybetmemek aşırı geçersiz bir iddiadır mutlaka mutlaka kayıp olacaktır. Hele kaldıraç kullanıldığında ve aşırılığa kaçıldığında kaybetmek neredeyse kesindir.

Peki sinyal sağlayıcılara mecbur muyuz? Asla değiliz. İnternet o kadar hızlı ilerliyor o kadar çabuk gelişiyor ki gün geçmeden yeni birşeyler karşımıza çıkmasın.

Bugün strateji geliştirmek için https://inovancetech.com/ sitesinin sunduğu imkanlardan nasıl yararlanırız konusunu inceleyeceğiz.

Öncelikle siteye üye olmanız gerekiyor, üyelik ücretsiz.

Hesabı açtıktan sonra kullanıma hazırız.

Site 7 ayrı para biriminde: EURUSD, GBPUSD, AUDUSD, NZDUSD,USDCAD,USDJPY, USDCHF analiz imkanı sağlıyor.

Sistem makine öğrenme algoritması kullanarak optimizasyon yapıyor sonuçları gösteriyor, kaydetmenize izin veriyor. Yetmiyor bir de MT4 sistemine indirebiliyorsunuz. MT4e indirdikten sonra ise canlı işlem yapabiliyorsunuz.

Sinyalcilere veda vakti geldi!

Birlikte bir strateji oluşturalım isterseniz.

Ana giriş ekranında

New Strategy düğmesine tıklamamız gerekiyor.

Gelen ekranda stratejimize isim vereceğiz, hangi para biriminde test yapacağımız ve zaman aralığını seçeceğiz.

Biz GBPUSD ve 1 day seçeneklerinde başlayacağız.

Hangi tarih aralığında test yapacağız:

Burası kritik.  Tavsiyem öncelikle geçmişte bir test yapmak unu MT4e aktarmak sonrasında MT4de out of sample yani görülmemiş veri ile test etmek. Biz şimdilik gelen tarihleri kabul edeceğiz.

Daha sonra indikatör seçmemiz gerekiyor:

Bu strateji için ROC ve ATR kullanmaya karar verdik. Özel bir sebebi yok.  ROC(40) ve ATR(14) kullanılacak. Seçim yapınca ekrana gelecek:

Daha sonra ekranın sağ tarafında gelen Analyze tuşuna basacağız ve makine bizim için testleri yapacak! Bu kadar basit.

Analiz bittiğinde long/short yapmak için ekran gelecek:

Aşağıdaki grafiklerin üstüne tıklayarak strateji kurallarını oluşturacaksınız:

AT(14) grafiğinde yeşil barlara tıkladıkça size yeni bir kural getirecek. İstediğiniz kadar tıklayabilirsiniz. Çıkarmak istediğiniz kuralın üzerine tekrar tıklamalısınız.

Kurallar değiştikçe sağ üst taraftaki varlık gelişim grafiğiniz de değişecek.

 Biz tıklaya tıklaya şöyle bir kural seti oluşturduk:

Strateji istatistikleri:

Varlık durumumuz nasıl gelişmiş?

İlk stratejimizi yaptık. Bunu gün içine çevirebilir miyiz? Tabii ki evet. Giriş ekranında bu stratejiyi klonlayabiliriz. Klonladıktan ve saatliğe çevirdikten sonra çeşitli kereler tıklandığında değişkenlerin durumu:

Biraz zorlama bir strateji oldu.

Stratejiler nasıl çalışıyor? Yukarıda belirtilen koşullar gerçekleştiğinde sistem alıyor ya da satıyor. Koşullar değiştiğinde ve artık geçerli olmadığında pozisyondan çıkıyor.

Siz ilgili kodu MT4e alıp sonrasında kar-al, zarar durdur vs ekleyebilirsiniz. Kodu, stratejiyi vs herşeyi isteğinize uyarlayabilirsiniz.

Yarın MT4 uyarlamasını ele alacağız.

Bol kazançlar.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)