İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

Global borsalar düşüşe hazırlanıyor

22 Aralık 2016, 09:57 - -

Son yazıda 10 yıllık ABD faizinin dip oluşturduğunu ve düzeltme sürecine girebileceğini iddia etmiştik.

TNX 1 aylık grafik faizin 2,65 civarında tepe yaptığını gösteriyor, son 5 seans faizler yükselmedi:

Faiz çok hızlı çok fazla yükseldi, benzer şekilde SP500 endeksi de çok hızlı ve çok fazla yükseldi. Her şeyi Trump’a bağlamak bir kişiye süper adam misali güvenmek anlamına gelir ve eninde sonunda o bir kişinin de normal bir insan olduğu anlaşılır piyasa fazla köpüğünü geri bırakır.

Piyasa şimdiye kadar Trump’ın iddia ettiği politikaları hiç sorunsuz gerçekleştirebileceğini varsayarak yükseliyor. Son 2-3 haftalık gelişmelere baktığımızda Trump’ın görevi resmen alması bile engellenmeye çalışıldı, CIA raporu geldi, Clinton fonun tarafından desteklenen bir aktivist oyların yeniden sayılması için dilekçeler verdi, Cumhuriyetçi parti Trump’a hiçbir şekilde arka çıkmadı. İş başı yaptıktan sonra da ortamın Trump açısından dikensiz gül bahçesi olacağını iddia etmek aşırı pozitif bir yorum olacaktır.

Borsa/Çöp tahvil ikilisi de yükseliş/düşüş dönemlerini makul sürelerde tespit etmemize yardımcı olabilir:

(Grafiği büyütmek için üzerine tıklayın)

Çöp tahviller son 2 yıldır borsadan negatif olarak ayrışıyor, daha önce 2000-02, 2007-8 yılları arasında borsadan negatif ayrışmıştı. Negatif ayrışmanın sonrasında ise borsa ciddi gerilemişti. Bu sefer farklı olacak mı göreceğiz. Son 2 ayda borsanın %10 yükselmiş olması bir düzeltmenin olasılığını artırıyor.

Bu iddiayı destekleyen önemli bir gelişme dün TLT (bono fonu) opsiyonlarında fiyatların yukarı gideceğine dair opsiyonlarda büyük bir alıcının ortaya çıkması oldu:

126 kullanım fiyatlı opsiyon açık pozisyonu aşırı büyüdü. Bu pozisyonu alan trader yalnız değil.

TLT fiyat 118 civarında, 126 olması için faizlerin %2 seviyesine gerilemesi gerekir.

Faizin %2 seviyesine inmesi kısa süreli bile olsa gelişmekte olan ülke paraları üzerindeki baskıyı hafifletebilir.

Amerikan borsaları düşüş/düzeltmeye bonoları ise faiz düşüşü/fiyat yükselişine hazırlanıyor. Bu çevrim gittiğinde ise büyük ihtimalle SP500 bir önceki dipten yukarıda kalacak ve sonraki hareketinde yine bir tarihi zirve gerçekleştirecek, 10 yıllık tahvil faizi de %3’e doğru hareket edecek.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)