Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Güçlü hisselerden oluşan portföy

05 Haziran 2017, 10:47 - -

JACK WELCH STRATEJİSİ

Jack Welch GE şirketinin efsanesi CEO’su. Hakkında pek çok makale analiz yayınlandı. GE şirketini dünyanın en iyileri arasına soktu. Bu başarıları sağlarken en önemli yöntemlerinden biri her senenin sonunda şirkette en kötü performans gösteren %10 personeli işten çıkarmasıydı. Bu yöntemi burada BİST100 hisse senetleri için incelemiştim. Geçen sene yazdığım yazıda son tarihteki BİST100 endeksine dahil hisseleri kullanmıştım. Bu yöntem genel bir fikir verebilir ama temelinde eksik. Bu hisseler geçmişte var olmayabilir, endeksin dışında olabilir. Bugünkü yazıda 2013-17 yılları arasını o yılın başındaki endekse dahil hisse senetleri ile test edeceğim. Sene başında 100 hisse var iken sene sonunda 32 hisse kalacak.
Yöntemi hatırlayalım:
Elemanlarımız: BİST100 hisse senetleri
Performans dönemi: Her ayın son günü
İlk ay BİST100 hisselerinin tamamı ile başlayacağız. Herkese eşit şans.
Başlangıçta 100 hisse içeren portföy dönem sonlarında 32 hisseye inecek.
Her ay %100 yatırımdayız
Performans kriteri: En kötü getiren sondaki %10 hisseden daha iyi olmak. Şubat ayında bir hissenin portföyde kalması için ilk 90 getiri içerisinde olması, mart ayında ilk 81 getiri içerisinde olması gerekir, nisan ayında ilk 73 vb.
Her sene başında endekse dahil hisseler yenilenecek ve hepsi portföye alınıp, eşit şans verilecek.
Modeli Excel kullanarak oluşturdum ve her sene için aynı formülü kullandım:
 


Şubat ayı için örnekleyecek olursam hissenin getirisini büyük fonksiyonu ile sıraladım, kaçıncı ile sırasını buldum, bu sıraya göre indis ile adını getirdim, eğer ile getiri 90’ncı sıradan küçükse nan yazdırdım. Formülü tek parça halinde değil bölerek de kullanabilirsiniz.
Portföy ve BİST100 getirisine bakalım:
 


Portföyün getirisi son yıllarda BİST’e göre daha iyi artmış durumda. İyi performans ilgi çekiyor.
Portföy getirilerine tablo olarak bakalım:
 


Aynı dönemlerde BİST100 endeksi:
 


Son derece basit ama bir o kadar da etkili stratejiyi incelemek ve hangi hisselerin portföyde kaldığını görebilmek için:
https://goo.gl/cT0qp6

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)