İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

Güvercin Trump, şahin FED, sonuç borsalar yukarı faiz yukarı

02 Mart 2017, 11:32 - -

Dün merakla beklenen Trump konuşması yeni bir şey içermemesi, detayları vermemesine rağmen algoları coşturdu. Aynı zamanda FED üyelerinden gelen şahin açıklamalar tahvillerin yerle bir olmasına sebep verdi. Ekonominin genelini daha fazla etkileyen faiz artışı olasılıklarına bakarsak mart ayında faiz artışı olasılığı çok yükseldi:

Mart ayında faiz artışı bekleyenlerin oranı %66 oldu. Bundan daha vahimi ise yıl sonu beklentileri:

Aralık toplantısında faizin %1 altında kalacağını düşünenlerin oranı sadece %16. Faizin %1,25 ve üzerinde olacağı beklentisi ise %53,5. Bu da bize FED faiz artışının bu sene en az iki, en fazla 3 defa olacağını gösterir. Gelişmekte olan piyasalar para birimleri için bu iyi haber değil.

Bu beklentiler ile birlikte ABD 10 yıllık tahvil vadeli kontratı fiyatı doğal olarak çakıldı:

Tahvil faizleri artmış / fiyat düşmüş olsa da piyasanın tedbirli olduğunu söylemek gerekir. 10 yıllık tahvil kontratı fiyatı 124 civarında dengelendi.

FED faizi artıracak demek ki ekonomi ısınıyor ve büyüyor, enflasyon hedefine ise ulaşılması an meselesi olsa gerek. Bununla birlikte Atlanta FED anketinde GDP büyüme beklentisi her gün daha fazla geriliyor:

Ya anket yöntemi yanlış ya da piyasalar gerçeklerden koptular. Bir diğer olasılık da şimdi ekonomi büyüyecek diye alan algoritmaların birkaç ay sonra FED faiz artırmayacak diye alıma geçmesi.

Merak edenler aşağıdaki linki inceleyebilir, model dosyasını indirebilirler:

https://www.frbatlanta.org/cqer/research/gdpnow.aspx?panel=1

Açıklanan ekonomik veriler ile SP500 aynı grafikte incelendiğinde de borsaların hiçbir şeyi umursamadığı görülüyor:

Trump seçildiğinden bu yana DOW sadece 4 hafta geriledi, son olarak 21000’i de geçerek yeni rekor tazeledi:

Aynı şekilde SP500 endeksi de 2400 üstünü gördü. SP500 4 Kasım 2016 tarihinden itibaren 76 işlem gününün sadece 29’unda geriledi. Gerilediği günlerdeki düşüşlerin ortalaması %0,24 oldu. Günlük düşüşler en çok %0,77 olarak gerçekleşti. Dağılım sürekli kazanma yolunda ilerledi:

Bu durumun bize en büyük etkisi ise TL’nin yeniden değer yitirme potasına girmesi oldu. Son 12 saatlik grafikte de görüleceği üzere TL 3,67 üzerine attı. Geçtiğimiz hafta kapanışı 3,55 civarında idi:

TL’nin değer yitiriyor olmasına rağmen borsa yine değer kazanmaya devam etti, bu son 6 ayın genel olarak işlem şekli olarak yer etmiş görünüyor. TL’nin değer yitirmesi risk olarak algılanmıyor, enflasyonu artırıcı bir etki olduğu ve borsanın da dolar bazında ucuzladığı yorumuna sebep oluyor. Borsa dolar bazında ucuzladığı ve enflasyona karşı koruma sağladığı içinde borsada alımların arttığı yorumları yapılıyor. Bizim piyasalarımız ve pek çok piyasa birbirine entegre durumda. Özellikle lider Amerikan borsaları nereye gidiyorsa bizim gibi gelişmekte olan borsalarda ne kadar derdi tasası olsa da genelde aynı yöne giderler.

Ekonomi yönetiminin aldanmaması gereken en önemli nokta borsanın ekonomi yönetimi için bir gösterge olamayacağıdır. Esas olan faiz döviz ve enflasyonun durumudur. Bu üç gösterge de birbiri ile bağlıdır etkileri ise büyüme ve işsizliğe olur. Büyüme ve işsizlikte durum çok iyi değil.

Daha önce de yazdığım gibi TL üzerinde yoğunlaşamaz, değer kaybını durdurucu önlemler al(a)mazsak eninde sonunda bu sorunlar büyüyerek önümüze gelecek. Bir tek BİM enflasyonu düşürmek için yeterli olmayabilir.  Son olarak ben kaynağını bulamadım ama Oxford Economics Türkiye’yi en kırılgan ülke olarak ilan etmiş.

Raporda Türkiye için kırılganlığı artıran faktörler olarak, 2016 ikinci yarısında döviz rezervlerindeki düşüş, turizm gelirlerinin azalması, dünya petrol fiyatlarının artması ve sonuçta cari açığın artması, TL'deki aşırı dalgalanmanın ve buna bağlı olarak belirsizliğin artması, bankacılık sektörünün borçlanma maliyetlerinin artması, enflasyonun getirdiği istikrar sorunu, düşük büyüme, siyasi gerilimlerin ve terörün ekonomiye olan olumsuz etkileri şeklinde belirtilmiş.

Tüm olumsuzlukların dış ülkeler kaynaklı olduğunu bu raporların da kasıtlı olarak yayıldığı iddia edilebilir. Bu da bir bakış açısıdır ama sorunların çözümüne yardımcı olmaz.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)