Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Hayalet endeksler

04 Temmuz 2017, 10:29 - -

Basında hemen hemen her gün boğa piyasasından ve endekslerin kırdığı rekorlardan bahsediliyor. Aşağıdaki grafikte çeyreklik zaman diliminde nominal olarak hesaplanan ve yatırımcılara gösterilen SP500 endeksinin grafiğini görebilirsiniz:

En büyük yalan uzun vadede endeksi geçebileceğinizdir. Mümkün değil!

Açıklayalım.

Bireysel yatırımcıların endeksin yukarı veya aşağı oynamaları için hepsinin ayrı ayrı fikirleri mutlaka vardır ama piyasaya yatırım yapılan bir portföy endeksin kendisinden bir hayli farklıdır. Sebepleri:

  1. Endeks içinde nakit yoktur.
  2. Hayat beklentisi olmaz endekslerin ama sizlerin vardır.
  3. Geçiminizi sağlamak için harcama yapmanız gerekir. Endeks hiçbir şeyi satmak zorunda değildir.
  4. Endeksi yakalamak için bu durum fazladan risk almanızı zorunlu kılar. Endeks yukarı giderken sorun olmaz ama aşağı gidişler dert yaratır.
  5. Vergi, komisyon fiyat oynaması gibi dertler endeks için geçersizdir ama yatırımcı bunları öder.
  6. Endeks kolaylıkla değişim yapabilir, siz yapamazsınız.
  7. Hisse geri alımlarından endeks pozitif etkilenir yatırımcılar ise maalesef fayda sağlayamaz.

İlave olarak yatırımcılara sunulan endeks enflasyon le düzeltilmemiştir. Enflasyon ile düzeltirsek başa baş olma yılı daha da artacaktır:

Enflasyon eklendiğinde yatırımcıların 1999-2015 arasındaki 16 yılı kayboluyor!

Yaşam süresi ile yatırımların kaliteli getirisi arasında önemli bir ilişki var. İnsanların 35 yaşında yatırıma başladığı ve hayatlarının kalan süresi boyunca yatırım yapacağı varsayımı ile hareket edelim. Aşağıdaki grafikte ortalama yaşam süresi ve 35 yıl arasındaki fark ile kayan pencerelerde 20 yıllık endeks getirileri mevcut:

Dot.com balonu tepesinden alan bir yatırımcı şu an 51 yaşında ve yatırım hedeflerinin çok uzağında! Bu insanların 65 yaşında emekli olacağını varsayarsak o zaman getiri yaratmak için çok az zamanları kaldığını kabul etmek gerekir.

Anket üstüne anket yapılıyor ve Amerikalıların emeklilik için yeterli tasarrufları olmadığı sürekli açıklanıyor:

Piyasalarda en güzel yalanlardan biri de bileşik getiridir. Yıllık %8 ortalama getiri kâğıt üzerinde harika durur. Bununla birlikte herhangi bir yılda yaşanacak kayıplar bu getiriyi ciddi oranda aşağı çekecektir:

Grafikte de görüleceği üzere yatırımcılar eninde sonunda başa baş noktaya geliyorlar ama bu yeterli değil. Finansal güvenceyi sağlayacak rakamlara asla ulaşamıyorlar. Problem hedeflere odaklanmak yerine tepe noktalara göre ölçüt almak.

Aşağıdaki grafiklerde tepelerden yapılan alışverişlerin getirilerini inceleyebilirsiniz. Altın renkli hat yıllık %6 ortalama getiri, mavi elde edilen kırmız ise hayal kırıklığı ya da hedeflerin gerisine ne kadar düştüğümüz:

Hedefe ulaşmanız ve hedeften uzak kalmanız arasındaki farkı başlangıç değerlemesinde aramak gerekiyor.

Emeklilik planlarınızı kafadan %6, %8, %10 gibi ortalama getirilere göre kurgularsanız büyük ihtimalle geride kalırsınız.

Son olarak endeksi neden geçemezsiniz? Çünkü enflasyon vardır. Enflasyonu hesaba katarsanız endeks getirileri yıllık %6,72 ortalamadan %4,39’a geriliyor:

Eğer yatırımlar 2000 ya da 2008 yıllarında başlarsa o zaman durum daha da vahim hal alıyor!

Uzun dönemli kazanmak için ne yapmak gerekir?

  1. Sermayenizi koruyun
  2. Enflasyon kadar kazanmayı hedefleyin
  3. Gerçekçi beklentiler ile hesap yapın
  4. Yüksek getiri yüksek risk demektir ve bu durum genelde uzun vadede yatırımcı aleyhinedir.
  5. Sermaye kaybınızı giderebilirsiniz ama giden zaman geri gelmez. Zaman boşa harcanamayacak değerli bir emtiadır.
  6. Portföyler zamana duyarlıdır. Emekliliğe 5 sene kalmış ama 20 yıl gözeterek oluşturulan bir portföy büyük ihtimalle zarar ettirecektir.

Endeksler hayali tek boynuzlu atlar gibidirler. Takip etmeyi bırakıp gerçek yatırımlara odaklanmanız gerekir. Yatırım yapmak bir yarışma değildir. Yarışma olarak görürseniz zarar kaçınılmazdır.

 Endeksler yerine hedeflerinize odaklanın! Yatırım yapmak da bu değil mi zaten?

Yazının orijinali:

http://www.zerohedge.com/news/2017-07-03/big-lie-market-indexes

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • kırmızı04 Temmuz 2017 19:55

    ülkemize uyarlamak için bazı noktalarda değişiklik gerekiyor, özellikle enflasyon konusunda. Mesela "Enflasyon kadar kazanmayı hedefleyin" bize uymaz çünkü mevduata yatırsan parayı zaten o kadar alıyorsun dolayısıyla borsada daha çok kazanmak zorundasın.