Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Herşey 1 TL

16 Ağustos 2016, 10:35 - -

Dünkü yazıda 1 TL altındaki hisselerin 2016 performansına göz atmıştık. Sayıca fazla ama pahaca düşük hisse grubundan yatırımcının beklentisi yatırımlarını kısa sürede katlamak olarak düşünülebilir. Fiyatı 0,5 olan bir hissenin fiyatının 1 olmasının fiyatı 100 olan bir hissenin fiyatının 200 olmasından daha kolay olduğu düşünülür. Ucuza olan sevda kaliteye olsa portföyler bu kadar kayıp yaşamazdı. Fiyatı 1 TL’nin altına gelen hisseler bu fiyat seviyesine boşuna gelmiyorlar, piyasada oluşan fiyat daima en doğrudur uzun vadede hiç yanılmaz. Son 3-4 yılda sürekli garip halka arzlar yapıldı, hisseler x TL fiyattan çıkıp 3-4 ay sonra bazen bu süreyi bile beklemeden çakıldılar ve bir daha da o fiyatlar görülmedi. SENKRON güvenlik hissesine bakalım örneğin fiyatı yakında 1 TL altına gelebilir:

Halka arzdan sonra kısa bir süre prim ve sonrasında %70’lere varan düşüş. Burada piyasa mı doğru halka arz fiyatı mı?

Konumuza dönecek olursak 1 TL altındaki hisselerin performansına sadece 2016 yılı için bakmak yanıltıcı olabilir. Daha önce yaptığımız gibi bir strateji kurmak daha doğru olacaktır.

Strateji çalışma mantığı:

Her ay sonunda fiyatı 1 TL altında olan hisselere eşit oranlı olarak yatırım yapılacak ve hisseler 1 ay boyunca taşınacak.

Sonraki ay yeni hisseler gelirse eklenecek, fiyatı 1 TL üstüne çıkanlar realize edilecek.

Test süresi 2011-2016 Ağustos arasında olacak, toplam 68 ay.

Portföye nakit giriş çıkışı olmayacak

Düzeltilmiş fiyat serisi kullanılacak

İlgili dönemde batan hisseler varsa fiyat serisinde olmadığı için değerlendirmeye alınmamış olacak, örnekleyecek olursak ARBUL bu sene portföylerde yok, bu da demek oluyor ki portföylerde test döneminde hesaplanan getiriler daha da düşük olmalı.

Portföy değerlendirmelerine geçmeden önce fiyatı 1 TL altında olan hisselerin toplam hisselere oranına bakalım:

Fiyatı 1 TL altında olan hisselerin oranı yıllar itibarı ile giderek artıyor son 2-3 yılda %20-25 bandına oturmuş durumda. Bunun iyi bir gösterge olduğunu düşünmüyorum demek ki son yıllarda yapılan halka arzların kalitesi beklendiği ya da olması gerektiği kadar yüksek değil. 2011 yılında hisse sayısı 310, elimizdeki veride 2016 Ağustos hisse adedi 419. Hisse adedi 1/3 oranında artarken fiyatı 1 TL altında olan hisselerin yükselişi %100’ü aşmış durumda. Herşey 1 TL mağazaları vardı bir ara belki de bu hissseler için ayrı bir pazar açılabilir adı da 1 TL pazarı olabilir.

Bu hisselere yatırımın yıllar itibarı ile getirilerine bakalım:

Getiriler tatmin edici değil.

Grafikte inceleyelim:

Getiri grafiğinde de rahatlıkla görüleceği üzere 1 TL altındaki hisseler uzun süreler boyunca aynı yerlerde kalmaya devam ediyorlar. 2011-16 BİST100 getirisi %23 olarak gerçekleşirken bu hisselere yatırım yapmak %8 civarında kayba neden oldu.

Yıl/ay olarak getirilere bakalım:

Sharpe rasyosu (aylık ortalama getiri / aylık getirilerin standart sapması) 6 yılın 3ünde eksi, diğerlerinde çok düşük.

Volatilite – ortalama getiri grafiğine baktığımızda ortalama getirinin arttığı dönemlerde volatilitenin de çok arttığını görüyoruz bu da risklerin aşırı yükseldiğini gösteriyor:

1 TL altındaki hisselerin portföy olarak da yatırımcı açısından pozitif olmadıklarını gösterdik. Ucuzdur vardır illleti ya da ucuz mal alacak kadar zengin değilim sözleri boşuna söylenmemiş demek ki. Bir hissenin sadece ucuz olması bir anlam ifade etmez, kaliteyi ölçüp ona göre hareket etmek daima daha karlı olacaktır.

Çalışma dosyasını bu bağlantıdan indirip inceleyebilirsiniz.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • vahdettin16 Ağustos 2016 19:05

    istanbul dünya finans merkezi olunca bütün dünya bunları görüp haberleştireck. biz de mahkeme kararı aldırıp haber yazpılmasını yasaklarız

  • emekci16 Ağustos 2016 13:57

    bu sirketlerin halka arzına izin verenlerin rusvet alıp almadıgı incelenmesin. kesin aldıkları belli cunku, bosuna polisi savcıyı ugrastırmayalım

  • piyasa16 Ağustos 2016 13:41

    birde tv çıkıp turk yatırmıcısı 39 gün elinde hisse tutyor.39 gün bile çok fazla şü tabloya göre ama çok dikkatli olun malı hisse alırken

  • piyasa16 Ağustos 2016 13:34

    çok güzel açıklamalı anlatmışınız tşk.spk bu sayfayı okusun