Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Hisselerde hedef fiyat nasıl belirleniyor

05 Temmuz 2016, 08:52 - -

Piyasa analistleri, büyüğünden küçüğüne şirketleri değerleyip olası hedef fiyatlarını belirlerler. Kullandıkları model ise çoğu zaman hep aynıdır: Discounted Cash Flow –İndirgenmiş Nakit akımları.

Yöntemde analistler şirketlerin ileriye dönük mali tablolarını tahmin ederler serbest nakit akımları hesaplanır, iskonto edilir, borçlar düşülür kasadaki nakit eklenir ve elde edilen değer hisse sayısına bölünerek bir fiyat bulunur.

Analist yaklaşımında pekçok varsayım bulunur, varsayım arttığında ise hatanın da artacağını kabul etmek gerekir.

Varsayımların ne kadar yoğun yapıldığını görmek için Kap sitesinden yakın/eski dönemlerdeki halka arz raporlarını inceleyebilirsiniz. Bununla da yetinmemenizi tavsiye ederim, arzı yapan kurumun yanında görüş veren kurumların da görüşlerini inceleyin. Bazı raporlarda Nasrettin Hoca hikayaleri ile karşılaşacaksınız: Buraya tel gerelim, telden koyunlar atlasın, koyunlar atlarken tüyleri takılsın, onları toplayıp ip yapalım, sonra kazak yapalım, satalım, para kazanalım.

Ben daha önce indirgenmiş nakit akımları modelini paylaşmıştım, o modeli Beneish, Graham ve NetNet ile destekleyerek daha zenginleştirmek istiyorum.

Bugün modelin varsayımlarını aktarmaksızın birkaç değerleme yapacağız. Modelin detaylarını ise önümüzdeki haftalarda tartışacağız. Önce sonuçları görelim.

ARCLK hissesine bakabiliriz, son zamanların en başarılı şirketlerinden:

Eğer ARCLK nakit akımı %5 hızıyla büyürse ve biz nakit akımlarını %10 ile iskonto edersek:

Hedef fiyatı 17,27 olarak bulacağız. Cari fiyatın biraz altında. Varolan koşullar altında ARCLK için 22,1 hedef veren bir analist nasıl bir büyüme/iskonto kullanmış hesaplayabiliriz:

ARCLK nakit akımları %6,20 büyüyecek, iskonto oranı ise %8.

Hemen başka bir başarılı şirket olan TOASO ile ilgilenelim:

Hedef fiyat eksi çıktı. Bunun sebebi son nakit akımının negatif olması. Bu durumun geçici olduğunu düşünüp yatırım yapıldığı varsayımı ile yılda 750milyon TL serbest nakit yaratacağını kabul edersek hedef fiyat 16,52 olacak:

Serbest nakit akımları yıllık 1milyar TL olursa hedef fiyat değeri piyasa değerine gelecek:

Sürekli Koç grubu hisselere baktık, son olarak CLEBI hissesine bakalım, temel metriklerde çok başarılı idi:

CLEBI son dönemde yakaladığı pozitif nakit yaratma gücünü sürdürebilirse oldukça cazip görünüyor.

Biz çok az varsayım kullanarak değerlemenin yollarını arıyor olacağız. Hedefimiz her zaman anlaşılabilir, kullanılabilir ve işimize yarayan bir model oluşturabilmek.

Bol kazançlar, iyi bayramlar

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ahmet Sami göze17 Ağustos 2018 00:43

    Hocam şu Netaş ı bir yorumlar mısınız bizi öldürmeden her düşüşte en önde çıkarken ortada yok saygılar

  • Alp Taş30 Temmuz 2016 16:04

    Hocam merhaba, paylaşımlarınızdan çok yararlanıyorum, öncelikle teşekkür ederim. 1) gmail hesabımdan, [email protected] hesabınıza 5-6 defa email attım ama sunucunuzdan "böyle bir hesap yok" hata mesajı ile geri döndü. bir türlü mesajımı size iletemedim. sanırım bu emailinizden size ulaşılamıyor. 2) yazılarınızı bir arkadaşımın tavsiyesiyle keşfettim, şimdi takip etmeye çalışıyorum. kaçırmamak adına, yeni yazılarınızdan hemen haberdar olabileceğimiz, bu sayfaya link verilen bir platform (twitter vb) varmı? 3) hisselerin fiyatlarını bulduğunuz bu hesaplamayı hangi platformda yaptınız? biz de kullanabiliyormuyuz? 4) yazıda daha önce paylaştığınızı bahsettiğiniz "indirgenmiş nakit akımları modelini"ni bulamadım, nereden bulabilirim? teşekkürler...

  • Talha UZUNER11 Temmuz 2016 09:40

    Oldukça aydınlatıcı ve önemli bir çalışma

  • eşrefpaşalı05 Temmuz 2016 11:53

    BİR DE ROYAL A BAKSANIZ,,UCUZUN UCUZU,,TARİHİ FIRSAT VAR.

  • MEMSA05 Temmuz 2016 09:33

    En cazip hisse MEMSA 0.17 den işlem görüyor MEMSA