Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Kar marjını artıran şirket yatırımcısını sevindiriyor mu?

06 Nisan 2016, 10:37 - -

Hisse senetleri alıp satarken, yatırım yaparken tek bir gayemiz vardır: Para kazanmak.  Peki para kazanan şirketler yatırımcısına da para kazandırıyor mu? Son yazımızda FAVÖK –EBİT değişimlerine göre oluşturulan portföyler ile bu soruya cevap aramıştık. FAVÖK pozitif olarak değişen şirketlere yatırımın genelde iyi sonuçlandığını göstermiştik.

Portföy yönetimleri/yöneticileri ile aramızdaki en önemli farklardan biri portföy yöneticilerinin sürekli piyasa ne olura odaklanmaları ve piyasayı tahmin etme saikiyle hareket ederek piyasadan geri kalmalarıdır. Piyasanın ne yöne gideceğini hiç kimse kesin olarak bilemez. Kesin olan tek şey spekülasyon, hırs ve korkunun varlığıdır. Bu faktörler devreye girdiğinde ise ki mutlaka devreye girer kesin sonuçlardan hareketi başlatanlar dahi emin olamazlar.

Bizim iddiamız sistematik yaklaşımla yatırım yaparak kazanma ihtimalimizin arttığıdır. Sistematik ve disiplinli yatırım daima fonlara üstün gelecektir. Günlük veriye odaklanmak, heyecan aramak genelde para kaybetmekle sonuçlanır.

Hisse senetleri piyasamızda 2010 sonrasında “kalite”ye bir yöneliş olduğunu tüm grafiklerden görüyoruz. Kalite ile “değer, value” kavramını kastediyoruz.  Fiyat bir hisseye ödediğiniz tutar ise değer de ne aldığınızdır. Ucuza bir BMW almak hepimizin hoşuna gider. BMW’nin ucuz olmasını gerektiren sebepler doğru analiz edildiğinde ve zamanında aksiyon alındığında bu işten aldığımız pozitif geri dönüş her anlamda kesinlikle artacaktır.

Bugünkü yazımızda EBITDA marjı en çok artan şirketlere bir çeyrek boyunca yatırım yapsak sonucu ne olurdu sorusunun cevabını arayacağız.

EBITDA: Faiz, Vergi, Amortisman ve Yıpranma payları öncesi kar rakamı demektir. Bir şirket kar marjını artırdıysa şirketin işlerinin geleekte iyi olacağı ve dip toplama pozitif yansıyacağı düşünülür.

Test yöntemini daha önce defalarca anlattık, tekrarlamaya gerek yok.  Sadece verilerin her zaman bir çeyrek sonra kullanıldığını atırlatmalıyım, buna dikkat edilmezse testler geçerliliğini yitirir.

Model 2014-15 ve 2016 yıllarında hangi hisseleri seçim bakalım:

Getiriler:

Portföyün 10/20 hisse ile bileşik getirilerini inceleyelim:

Test süresince portföyün ulaştığı en yüksek değerden düşüşlere bakalım:

Çizgi ile BİST100, bordo 20 hisse, mavi 10 hisse portföyü temsil ediyor. Portföyler 2008 yılı sonunda problem yaşamışlar. Görülen en yüksek değere göre %60’lara varan düşüş gözlemleniyor. Sonraki yıllarda ise düşüşler iyice sığlaşmış durumda. Endeks düşüşleri çoğu zaman portföylerden daha yüksek.

Getirileri toplam olarak incelersek daha iyi fikir edinebiliriz:

Portföyler 2008 yılında “mutlak zarar” ölçeğinde BİST100 endeksinden daha iyi, 2008 sonrasında ise fark iyice açılıyor.

EBITDA marjin artışı 20 hisse ile en başarılı sonucu veriyor.

EBITDA marjini artanlara değil düşenlere yatırım yapsaydık sonuç ne olurdu ona da bakalım. Bu test sonucumuzun rassal olup olmadığını anlamamıza yardımcı olacak:

Kar marjı azalan şirketler daha kötü performans gösteriyorlar. Kar marjı artan şirketlere yatırım daha doğru.

Çalışma dosyasını burada inceleyebilirsiniz.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)