Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Kriz çıkacak dediler Trump fırsatmış!

10 Kasım 2016, 11:10 - -

Trump Amerika’ya 45’inci başkan oldu, Hillary kaybetti. Tüm anket şirketleri yerli yabancı medya, özellikle de bizim yazar-çizerler Hillary kazansın istiyorlardı. Neden bunu istediklerini bilemiyorum ama istediler. Trump seçildiğinde global kriz çıkacaktı borsalar geçecekti vs. vs. Dün ilk sonuçlar geldiğinde SP500 vadeli kontratları limit down yani düşebileceği maksimum puan kadar düştü. Sonrasında ne oldu kriz 24 saat bile sürmedi endeksler günü artıda kapadılar.

Global piyasalardaki söylemlerin amaçlarını doğru analiz edebilirsek para kazanma ihtimalimiz var.

FBI bir şey mi söyledi düşünme sistematiği şöyle olmalı:

Piyasa (SP500) son 1-2 haftada bir ayda nereden nereye geldi?

Ben ilk duyduğumda neye inandım?

FBI yerinde ben olsam benim gibi normal vatandaşları kandırmak için nasıl bir söylem geliştirirdim?

Bu geliştirdiğim söylem ile nasıl bir harekete yönlendirmek isterdim?

Bu hareket sonucu yönlendirilen ben para mı kazanırdım para mı kaybederdim?

Tüm bunları düşündükten sonra çevre ile de konuşmak gerekir herkes sizin ilk düşündüğünüz gibi koşullandırılmışsa o zaman ortada bir fırsat var demektir.

Manipülatörler beyinleri programlamış “shock and awe” şok ver ve korkut operasyonlarına başlamak üzeredirler demektir.

Bu durumda ne yaparız ne yapabiliriz?

Öncelikle duygulardan arınmak gerekir. Ki bunu her zaman söylüyoruz yapması çok zor. Duygulardan arındıktan sonra plan yapmak gerekir. Planı da en az iki açıdan kurmak doğru olur. İşlem yapılacak piyasaları seçmek gerekir. Beyin kurgulayıcıları nereyi hedefliyorlar? Terste kalırsak sıfırlanmayacak şekilde pozisyon almak gerekir. Terste kalmak demek geçici terste kalmak demektir, mutlaka fiyat sizin pozisyon açtığınız yöne gelir.

En önemli konu piyasalarda yukarı eğilimi var.

Yüzdesel değişimlere takılmamak gerekir. SP %5 düşmüş bunun önemi yok. Önemli olan puanlardır. 100 puan oynayan bir SP kontratında kâr zarar 5000 USD yapar. Bu da paranızın (teminatı) ikiye katlamak ile sıfırlamak arasında bir noktada veya bu iki yerden birinde olmasına sebep olacaktır.

SP 1000 civarında iken 100 puan %10 demekti ve daha zor gerçekleşiyordu. Şimdi 100 puan 50 puan yüzdesel olarak düşük ama kazanç olarak aynı. Yapması da daha kolay olduğu ve kabullenildiği için sıklıkla bu tip hareketler gerçekleşiyor.

Yukarıdaki mantık tek taraf için geçerli bir de bunun tersini programlamak gerekiyor. Bu kadar düştüğünde ne olmuş? Son 1-2 ayda ne yapıyorlar böyle düşüşler sonrası. Örneğin BOJ kararları sonrası petrolde benzer hareketler olmuştu 1-2 ay önce %10 gibi düştükten saatler sonrasında yükselip artıya bile geçmişti. 24 saat içerisinde tekrar aynı seviyedeydi. Brexit sonrası da benzer durumlar oldu. Yellen konuştu aynısı oldu. Piyasalarda olanları açıklamak benze zaman kaybı. Trump seçildi şu sebeple, Hillary kaybetti bu sebeple. Bunları bilsek ne olur bilmesek ne olur? Neye yarayacak. İş işten geçmiş bak gördün mü Hillary bu yüzden kaybetti bir dahakine dikkatli olsun mu diyeceğiz?

Yatırım stratejisi kurmak günden güne zorlaşıyor, ya uzun vadeli düşünüp sürekli yatırımda kalmak gerekiyor ya da robot gibi planlayıp robot gibi hareket edip robot gibi para kazanmaya odaklanmak gerekiyor. Politik seçimlerimizi, duygularımızı, inançlarımızı bir kenara bırakmadan piyasaya geliyorsak olacak şey belli para kaybedeceğiz. Hiçbir şey göründüğü gibi olmadığı bizim beklediğimiz gibi gerçekleşemeyeceğine göre hareket etmeliyiz.

Bugün gazetelerde binlerce Trump neden seçildi ve ah keşke seçilmeseydi yorumları okuyacaksınız. Hazırlıklı olmak gerekiyor bu dalga kesinlikle Avrupa’yı da vuracak en başta Alman seçimlerinde büyük bir sürprize hazırlanmak lazım. Demir Leydi Merkel yolcu ama yerine kim gelecek? Arap baharı yerini Amerika/Avrupa baharına bıraktı. Piyasa ise her zamankinden daha acımasız ve volatil. Bir an önce doğru olarak düşündüğünüzün bir an sonra yanlış olabileceğini kabul etmek gerekiyor.

Şans hazırlıklının yanındadır.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • yorumcu10 Kasım 2016 16:49

    Piyasanın yönünü tahmin etmeye çalışmak zaman kaybı, düşüşe de yükselişe de bahane çok. Ben her seviyede yukarı da aşağı da yatay da hareket olabilir diye çoktan kabullendim, startejimi her ihtimale göre oluşturuyorum.

  • remzi10 Kasım 2016 12:36

    mal ellerinde kaldığından borsaları yükseltmeleri gerekecek. sonrasında kriz başlar. anlayacağınız krizin gücü her geçen gün artıyor.