Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Kümülatif momentum, RSI, ortalama göstergeler güncelleme

21 Haziran 2016, 13:24 - -

Kümülatif momentum göstergesini en son Mayıs ayında ziyaret etmiştik. Hatırlayacak olursak gösterge son 75 gün logaritmik fiyatların zamana karşı regresyonunu alıp bunları getiri formunda ifade ettikten sonra ortalmasını alıyordu. Bu göstergenin aşırı değerlenmesi hisselerin toplu olarak çok iyi performans gösterdiklerini ve tepeye yanaşmış olduklarını gösteriyordu. Gösteregeye dayalı testlerimizi de gerçekleştirmiştik.

Göstegenin son durumuna bakalım:

Gösterge Cuma kapanış itibarı ile sıfırın altına geriledi.

Bu durum kritik.

Geçmişte yükselişler sonrasında bu şekilde düzeltme olarak sıfır civarına gerilemiş olduğumuz ve sonrasında 10-15 bin puan yükseldiğimiz dönemler mevcut. Bu açıdan bakınca BİST100 endeksinin Cuma-Pazartesi güçlü hareketi sonrasında düşüşünün durmuş olma ihtimalinin yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Endeks 74-75bin bölgesi kritik bir destek haline geldi, desteğe de çok yakın olduğumuza göre risk almak için uygun yerde olabiliriz.

Bu hafta BREXIT oylaması var, dün detaylarını yazmıştık. Son dakikada bir sürpriz olmazsa İngiltere AB’den ayrılmaz. Bununla birlikte hiçbirşeyi özellikle toplumsal olayları ve histeriyi %100 kesinlikle ifade etmenin kolay olmayacağının da bilincindeyiz.

Temkinli alım tarafında iseniz BREXIT sonrası fırsatlar kollanabilir. Riske yatkınsanız bugünlerde pozisyon kovalanabilir.

Destek olması için RSI(14) göstergemize de bakalım. Bu gösterge ile RSI(14)>55 ve RSI(14)<50 olan="" hisse="" say="" lar="" na="" bakm="" t="" k:="" p="">

RSI(14) 55 değerinin üzerinde olan hisse neredeyse kalmamış hisselerin tamamı 50nin altında. Bu gösterge de bize buradan düşüş olursa bunun Mayıs kadar kuvvetli olmaması gerektiğini söylüyor. Düşebilecek tüm hisseler gerilemiş durumda.

Bununla birlikte ilk etapta endeksi en fazla etkileyen hisselerin güçlenmesi gerekir:

AKBNK, GARAN, EREGL, KCHOL, SAHOL, BIMAS, YKBNK önemli, bu hisselerdeki güç kaybı diğer hisselere de bulaşır momentumu engeller. Birçok hisseyi takip etmek yerine bu hisselere odaklanmak karar sürecinizi kolaylaştıracaktır.

Volatiliteler de geriliyor, günlük %2 ve altında hisse sayısı arttı:

Ortalamalar ile olan ilişkiye de bakalım son olarak:

Neredeyse tüm BİST100 hisseleri 20 ve 50 gün ortalamaları altına geriledi. Hisselerin yarısı ise 200 günlük ortalamanın üzerinde. Hisslerin 200gün üstünde olması ve fakat kısa vadeli ortalamaların altına gerilemiş olması bize derin bir düzeltmenin içerisinde olduğumuz düşündürüyor.

Sonuç olarak göstergelerin neredeyse tamamı aşırılıklara ulaşmış durumda. Buradan alınacak pozisyonların riski 15 gün öncesine kadar bir hayli geriledi.

Bol kazançlar.

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)