Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Kümülatif RSI, ortalamalar, BIST100

19 Ağustos 2016, 12:49 - -

Güzelim memleketimizde huzurlu yaşamak artık tesadüflere bağlı oldu. Dün terör saldırılarında yüzlerce vatandaşımız yaralandı, onlarca kardeşimiz hayatını kaybetti. Bombalı araç saldırıları  hainlerin yeni yöntemi oldu. Ölenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı dilerim, yaralı vatandaşlarımızın acil şifa bulması en büyük temennim. Ülkemiz üstünde maalesef karabulutlar dolaşıyor, son 1 yılda yaşananları dahi alt alta yazsak hiç yorum yapmasak bu gerçek apaçık sırıtıyor. Ben diyeyim istihbarat zaafı siz deyin üst akıl ama sonuç değişmiyor. 15 Temmuz’da fay hatları inanılmaz bir gümbürtüyle kırıldı büyük bir değişim başladı. Türkiye yeniden Rusya ile işbirliğini artırmaya başladı, ABD ve Avrupa ülkeleri ile gerginlikler arttı, NATO’daki varlığımız tartışılıyor, internet sitelerinde İncirlik Üssü’nde nükleer bombaların Romanya’ya taşındığı haberleri çıkıyor. Rusya yetkilileri Suriye’de teröristlerle savaş için İncirlik Üssü’nün jest olarak Rusya’nın kullanımına açılabileceğini beyan ediyorlar. 15 Temmuz darbe girişiminde İncirlik Üssü’nün rolü çok büyük, komutanı dahi Amerika’dan siyasi sığınma istedi.

Tüm gelişmelerin piyasaya, borsaya TL kuruna yansıması kaçınılmaz. Darbe girişimi sonrası resmen çöken piyasalar son 1 ayda geri gelmişti, son günlerde patinajın boyutu arttı.

Kümülatif RSI göstergemiz güçlenemeden geri geliyor:

Pozitif Trend: RSI(14) > 55 hisse sayısı

Negatif Trend RSI(14) < 50 hisse sayısı

RSI(14) göstergesi 25 Temmuz tarihinde aşırılığa ulaşmıştı: Pozitif trend hisse sayısı sıfır iken negatif trend hisse sayısı 99 idi. Grafiğin ilgili dönemine bakalım:

25 Temmuz sonrasında BİST100 74-79000 hareketini gerçekleştirdi. Hareket 79-80000 aralığında tıkanmış görünüyor.

RSI(14) göstergesindeki durumu BİST100 ve ortalamalar arasındaki ilişki de destekler durumda, endeks güç kaybediyor, hisseler ortalamaları altına geliyorlar:

Ortalamaları ağırlıklı olarak birleştirirsek ilginç bir gösterge elde ediyoruz:

Formül:

[20 günlük ortalamayı geçenler x 20 + 50 günlük ortalamayı geçenler x 50 + 100 günlük ortalamayı geçenler x 100 + 200 günlük ortalamayı geçenler x 200] /[20+50+100+200]

Bu göstergede aşırı alımlar 80 ve üstü, aşırı satımlar 15 ve altı, trend değişimi ise 50 ile nitelenebilir. Son harekette gösterge 50 seviyesinde tıkandı ve aşağı döndü.

Endeksi sürükleyen hisselerde sayı bir türlü artmıyor büyük kağıtlardan EREGL ve AKBNK endeksi taşımaya devam ediyorlar:

Endeksi sürükleyen 8 hissenin toplam 2016 katkısı %13,43. Sadece endekse ve endeksi etkileyen hisselere bakarsak yanılırız, aslında pekçok hissede iyi bir getiri oluştu:

20 günlük volatiliteler yükselmeye başladı:

(Volatiliteleri yıllıklandırmak için 16 ile çarpmak gerekir)

BİST100, güçlenemeden gerilemeye başladı, düzeltme başlamış olabilir, trend değişti düşüş başladı demek için erken.

İyi hafta sonları.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)