Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Merkez Bankası’nda Ağbal dönemi ve Ekonomi Bakanı'nın ayrılma kararı

09 Kasım 2020, 09:25 - -

TCMB’de Ağbal dönemi başladı. Cumhurbaşkanı kararnamesiyle 7 Kasım’da Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal görevden alınarak yerine Naci Ağbal atandı. 8 Kasım’da ise Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’tan istifa açıklaması yapıldı. Piyasalar yeni gelişmeleri fiyatlayacak.

Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile 7 Kasım’da Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal görevinden alınarak yerine Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal getirildi. Ağbal'dan boşalan göreve ise İbrahim Şenel geldi. Nihat Zeybekçi ise Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurulu Üyeliğine atandı. Sistemi ve ekonomik sorunları bilen Ağbal, 2018 yılında Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin ilk kabinesinde ekonomi yönetiminde kalması beklenen isimlerdendi.

8 Kasım’da yeni bir gelişme yaşandı ve Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’tan istifa açıklaması geldi. Açıklama sonrasında, Cumhurbaşkanı’ndan istifanın kabul ya da reddi yönünde bir açıklama gelmezken tüm gece boyunca bu konudaki gelişmeler izlendi.

Piyasalar oldukça dalgalı bir dönemden geçiyor. Bu dönemde Türkiye ekonomisinin orta vadede etkileri görülecek reformlara ihtiyacı olduğu gibi kısa vadede uygulanabilir politikaları da devreye alması gerekiyor. 

Şimdilerde öne çıkan en büyük sıkıntı kurdaki artışın dizginlenememesi. Dolar kurunun bulunduğu seviye oldukça yüksek. Gelinen 8,51’li seviyeler ekonominin dengesini zorlar hale gelmişti.

Kurun yükselişinin frenlenmesi önemli. Zira her yükseliş beraberinde faiz ve enflasyonun da yükselmesi anlamına geliyor. Maliyetler artarken kur baskısından etkilenen işletmelerin ticari kapasitesi daralıyor. Bu durum aynı zamanda işsizliği körüklüyor. Ülkeye yeni sermaye girişinin sağlanabilmesi hayli önemli. Sermaye girişi gerçekleştirilemedikçe piyasalarda rahatlama yaşanması zor. Türkiye’ye "doğrudan yatırım" ve "portföy yatırımı" gibi iki koldan da sermaye girişini sağlayacak nitelikte yabancı yatırımcıyı ikna edecek politikaların üretilebilmesi gerekiyor.

Ekonomi yönetiminde yeniden bir yapılanma olduğu görülmekte. Piyasalarla etkileşimli, güven oluşturabilecek bir yapılanma yüksek gerilimli dönemin sakinleşmesine neden olabilir.

Dolarda kırılma noktası nerede?

Dolar kurunda zirve seviyelerindeyiz. Teknik olarak 5 dalgalık yükseliş sonrası gerileme başlayabilir.

Dolar/TL’de 8,39 TL’nin altındaki her kapanış bu seviyelerin zirve olarak kaldığına işaret edecektir.

Ülkelerin 5 yıllık kredi risk primi

Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk primi 514 seviyesinde ve oldukça yüksek. Bu seviyeler ile sermaye girişi sağlanması zor. Risk primini düşürecek adımların atılması yabancı sermaye girişini sağlarken piyasaların da rahatlamasını sağlayacaktır.

4 LİKİT HİSSE PANDEMİDEN GÜÇLENEREK ÇIKTI

4 Likit hisse senedinin karı ortalama yüzde 31 oranında artış gösterdi. Aselsan’ın karı 2020 yılının 9 aylık döneminde 2019’un dokuz aylık dönemine göre yüzde 51 oranında artış gösterirken Emlak Konut GMYO’nun karu yüzde 190 oranında artış gösterdi. Şişe Cam ve Turkcell de karlarını artırmayı başardı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)