Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Merkez’in faiz sinyali hangi şirketleri etkileyecek?

12 Ağustos 2024, 10:38 - -

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan geçtiğimiz hafta önemli açıklamalarda bulundu. Peki, hangi noktalara dikkat çekti? Bu durum borsa şirketlerine nasıl yansıyacak?

Ah, Değerli okurlar, gündemimiz çok yoğun. Ve gözümüz kulağımız Merkez Bankasında. Zira sıkı para politikasının etkileri her sektörde hissediliyor. Küresel bazda yaşanan para hareketlerinin olası olumsuz etkileri için de alınan ve alınabilecek önlemleri çok yakından izliyoruz.

Hatırlayacaksınız, Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan geçtiğimiz hafta önemli açıklamalarda bulundu. Konuşmasında ve enflasyon raporunda sıkı para politikasının kararlılıkla sürdürüleceğine yönelik temel söylem korunurken, “ilave sıkılaştırma”nın konuşma ve rapordan çıkmış olması, sonbaharda, teknik yönü ağır basan gerekçelerle bir faiz indiriminin başlayabileceği şeklinde yorumlandı.

Elbette TCMB’nin piyasalara verdiği bu sinyalin bir karşılığı var. Bunu ayrıca inceleyeceğiz. Öte yandan küresel bir tsunamiye yakalandık.

Bir yanda ABD’de resesyon tartışmaları, öte yandan Japonya’nın faiz artırması, diğer yandan Ortadoğu’daki gerilim… Hayli tansiyonu yükseltti.

Ah, Değerli okurlar…öyle bir hale geldik ki borsa bir haftada yüzde 5,40 geriledi. Bu hiç de az bir oran değil. Oysaki yılbaşından bu yana hisseler ortalama yüzde 32,6 prim yapmış durumda.

Dolara ve enflasyona göre aslında hala bir pozitif ayrışma gözükse de BIST 30’da sadece 12 hisse senedi yüzde 30’un üzerinde prim yaptı.

Peki, yatırımcılar hangi hisseleri tercih etti?

Hemen söyleyeyim Perakende, ulaştırma, banka ve holding. Tamam da şimdi ne olur?

Bundan sonra neler ön plana çıkar?

Gelin biraz daha geride kalanlara bakalım.

Yılbaşından bu yana endeksin performansını yakalayamayan hisse sayısı 18. Peki, bundan sonra güçlenebilirler mi?

En zayıflarda değil de ilk sırada olanlar daha fazla umut vaat edebilir.

OYAKC, ASELS, EREGL, KOZAL, TOASO, FROTO, TUPRS hisselerini bir inceleyin derim.
Sektörel daralmadan nasibini alan bu şirketler önümüzdeki dönemde faiz indirimi ile birlikte daha fazla konuşulmaya başlanabilir. Ancak yılbaşına kadar öyle büyük beklenti içinde olmamak gerek.

Ah, Değerli okurlar, paranızın ritmini koruyun. Risklerinizi gözden geçirin. Ancak unutmayın risk almazsanız sadece ve sadece faiz kadar bir hareket alanınız olur.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • şaka nuri sanayiden12 Ağustos 2024 11:35

    ereğliye dikkat edin .oyaklama memurlar tukaşlama yapıyor gibi .tukaşı inceleyin nasıl el değişti.sırada hektaş .sonra ereğliyi hazırlıyorlar oyaklama memurlara dişkkat .koskoca oyak ne hale getirildi. 

  • DOĞRU12 Ağustos 2024 11:16

    konut kredileri düşmesin ,ev fiyatları yine patlar olan kiracılara olur...