Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Piyasa iskonto faizini bulma Reverse DCF tersine indirgenmiş nakit akımlar

20 Ocak 2015, 17:21 - -

Dünkü yazımızda ARCLK hissesi için DCF değerleme yöntemini kullanarak bir model fiyat üretmiştik. Bu model fiyat doğal olarak çeşitli varsayımlara bağlı olarak ortaya çıktı. Yatırımcıların temelde hepsinin ortak özelliği doğru tahmin yapamamaktır. (Bunun en son örneği bugün TCMB faiz kararı için tahmin yürüten 23 ekonomistin büyük çoğunluğunun faiz indirimi beklemiyor olmasıdır. 8 ekonomist faiz indirimi beklerken 15 ekonomist faiz indirimi beklemiyordu). Uzun yıllara yayılan tahminlerle ilgili bu siteyi incelemek isteyebilirsiniz. 
On binlerce insanın pek çok değişkene bağlı olarak piyasada oluşturdukları fiyatları veri kabul ederek kendimizi tahmin zahmetinden kurtarabiliriz. DCF yönteminde faydalandığımız dosyaya son fiyatı ve verileri girerek Excel araçları yardımı ile piyasanın büyüme oranını bulabiliriz.
Hisse işlemleri yaparken yatırımcıların en azından risksiz faiz + risk primi şeklinde bir getiri talep etmeleri gerekir. Biz bunu dünkü dosyamızda %8 olarak kullanmıştık. Eğer BİST için %5 risk primi talep ediyorsak kırdırma oranının da %7,75 + %5 =%12,75 olması gerekir. Biz yatırımcı olarak bu ıskonto oranını veya istediğimiz başka bir oranı kullanabiliriz. Analistler ise tamamen farklı bir oran kullanabilirler. 
ARCLK hissesinde 14,65 kapanış fiyatına eşitleyecek büyüme/iskonto oranlarını Excel Data tablosu kullanarak elde edebiliriz:

Eldeki veri ile %12 iskonto oranında hisse fiyatını model fiyatına eşitleyen büyüme oranı %25,17 olarak hesaplandı.  %8 iskonto ile %18,4 büyüme oranı model fiyat ilepiyasa fiyatını birbirine eşitliyor.
Bu oran %100 doğru ve değerlemede kullanılacak diye bir yorumda bulunmayacağız. Piyasa fiyatlarından bulunan bu oran daha çok bir başlangıç teşkil edecektir. Ayrıca yatırımcı var olan piyasa koşullarında bir aşırılık olduğunu düşünüyorsa o zaman aynı ıskonto oranında model-piyasa fiyatını eşitlemek için daha düşük büyüme oranı gerektiren şirketlere yönelebilir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)