Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Piyasa iyice güçten düşüyor

11 Ekim 2016, 13:06 - -

Türk Milli Takımı’nın durumu gibi borsa da giderek güçten düşmeye başladı. İçeride dışarıda çok sayıda cephede mücadele vermekten sıra ekonomiye bir türlü gelemiyor, gelmiyor. Ülkenin içinde bulunduğu durumu Sayın Başbakan terör örgütlerinin eylemlerini değerlendirirken açıkladı:

“Her türlü çılgınlığı, intihar eylemlerini yapabilirler, canımız da acıyabilir, şehitlerimiz de olabilir.”

Ahmet Takan’ın bugünkü yazısında güvenlik raporlarına yansıyan çılgınlık olasılıklarından biri “Suriye’de operasyon bölgesinden topraklarımıza atılan füzelerin başına kimyasal takılması…” cümlesiyle verilmiş.

Hal böyle iken borsadan bir performans beklemek biraz fazla iyimserlik olabilir ki daha önce geliştirmiş olduğumuz göstergeler de bu yönde.

Kümülatif RSI göstergesi ile BİST100 içerisindeki hisselerin 14 günlük RSI değeri 55’ten büyük olanları sayıyorduk. Bu gösterge bize aşırı uçları ve trendin gücünü göstermesi açısından fayda sağlıyor:

Gösterge Eylül 20 tarihinde ciddi bir dip yapmıştı, pozitif trenddeki hisse sayısı sadece 8 idi, sonrasında 27 Eylül’de pozitif trend yapan hisse sayısı 64’e çıktı. Bu rakam darbe sonrasında gelen düzeltmeye göre daha geride ve son hareketin de mecalinin pek kalmadığını gösteriyor. Dün kapanışı ile baktığımızda 46 hisse (BİST100) pozitif trend içerisinde.

20 günlük ortalama üzerinde olan hisse sayısına da bakalım, bu da RSI göstergesine yardımcı olacak:

20 günlük ortalaması üzerine geçen hisse sayısı RSI göstergesine benzer şekilde önceki tepenin altında kaldı ve tıkandığı görülüyor. Hisseler kısa vadeli ortalamaları üzerine çıkmakta zorlanıyor, alıcılar çok istekli değil.

Geçtiğimiz hafta kümülatif momentum göstergesine dayalı stratejinin nötr, pozisyonsuz olduğunu belirtmiştik. Son işlem darbe sonrası alınmış olan uzun pozisyonun likide edilmesiydi.

Endekse katkı yapan hisse sayısı oldukça sınırlı:

Endekse katkı yapan hisseler sınırlı olmasına rağmen endekse dahil olan hisselerin önemli bölümü iyi bir getiri elde etmeyi başardı. Hisse seçimi önemli. Bununla birlikte hisselerin pozitif getiri sağlamaları endeksin düşmemesine, endeksin düşmemesi ise yukarıda gösterdiğim büyük hisselerin tutunmasına bağlı. Endeks düşerken asla çoğunluk hisse aksi bir trend ile yükselmez. Endeks düşerken ve düşüş şiddetlendiğinde betalar -1 olur.

Sporda felaket başarısız olduğumuz bir yılda spor kulüpleri hisselerinin süper iyi performans sağlamaları takdire şayan umarım yatırımcılar da bundan faydalanmıştır.

Günlük volatiliteler de arttı:

Volatilite artmaya başlayınca yatırımcılar tedirgin olup piyasadan çekilmeye başlıyorlar.

Daha önceki yazılarda da ele almıştım, piyasa 2013 sonrası oldukça tatsız. Önceden hisselere defter değerinin 2 katı prim ödenirken artık 1,25’ler civarına geriledik ve belki de 1’e doğru gidiyoruz:

PD/DD (BİST100) enson 2002-4 yılları arasında bu değerdeydi. Eğer işler düzelmiş/iyi olsa BİST için (1,82-1,24)/1,24 =%46 bir potansiyelden bahsedebiliriz. Endeksin düşük PD/DD ile işlem görmesinin en büyük sebebi banka hisselerinin defter değerinin altında işlem görmeleri. Bankalar Ağustos verilerine göre ciddi karlar yazıyorlar ama yatırımcılar bu hisseleri almıyorlar. Büyük ihtimalle yatırımcılar bugünkü iyi sonuçlardan ziyade ileride olabilecek kötü sonuçlara konsantre durumdalar.

Çatışma ortamı yoğunlaşıyor, erken seçim lafları dolaştırılmaya başlandı, ekonomi önemli bir durgunlukta, ülkede refah artışı ve kalkınma durdu bir tık ileri gidemiyor. Tüneller, köprüler yaptık ama parası olan geçebiliyor.  Daha önce de ele aldık, gözbebeğimiz iyi ekonomi ciddi bir sınava doğru ilerliyor, iyi yönetilirse güçlü çıkarız iyi yönetilmezse büyük hasar alırız. Borsa şu anda ne momentum yapıyor ne de çok ucuz ben alım için çok uygun bir atmosfer olmadığını düşünüyorum.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)