Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Piyasada gerginlik devam ediyor

20 Temmuz 2016, 11:31 - -

Cuma günü yaşanan darbe girişiminin şok dalgaları devam ediyor. Onbinlerce devlet görevlisine görevlerinden el çektirildi, dekanların istifası istendi, yine aynı şekilde binlerce öğretmenin lisansları iptal edildi. Yargıda, TSK’da, Emniyet teşkilatında gözaltına alınanların sayısı onbini geçti.

Darbe girişimi kabul edilemez, darbe girişiminde bulunanların halka ettikleri zulüm, savunmasız insanlara ateş açmaları, tanklarla ezip uçaklarla bombalamaları ancak ve ancak bir cinnet halini işaret eder. Kendi vatanımızın silahlarıyla kendimiz vurulduk!

Darbe günü tüm yabancı kanalları izledim sadece DW (Almanya) ve RT News (Rusya) tarafsız yayın yaptılar sadece bu iki kanal darbe giriiminin başarısız olduğunu duyurdu. Diğer uluslararası kanallar uzun süre neredeyse sessiz kaldılar. Amerika’dan gelen/gelmeyen açıklamalara Sayın Cumhurbaşkanı da dikkat çekti: Amerika darbe yapıldığı anlaşıldığında darbeyi bir an evvel kınamadı neredeyse sessiz kalarak destekledi. Darbe sonrasında yaşananlara bakarak da büyük gazetelerde acımasız yorumlar çıkıyor.

Cemaatçilik, tarikatçılık geçmişi çok eskiye dayanan oluşumlardır ve her zaman toplumun geneline zarar verirler. Kendi çıkarları için kimlerle anlaşacakları hiçbir zaman belli olmaz. Son tahlilde kimlerle anlaştıkları inşallah soruşturmalarda açığa çıkar.

Bugün kritik gün, hem Cumhurbaşkanı hem Başbakan önemli kararların açıklanacağını deklare ettiler. Bu kararlar ne olabilir?

İki konu öne çıkıyor:

1-Anayasa’nın 120’nci maddesine göre Cumhurbaşkanı’nın uhdesinde olmak üzere olağanüstü hal ilan edilmesi

2- Emekliye ayrılan subayların tekrar görev alabilmesine yönelik yasa çalışması

Detay bilgi için http://goo.gl/lwz4A9

Fransa Bataclan katliamından sonra olağanüstü hal ilan etmişti, Temmuz ayında sona erecek bu uygulama Nice de yaşanan trajedi sonrasında uzatılacak gibi görünüyor. Devletler gerektiğinde en sert tedbirleri alabilirler bunda bir yanlışlık yok. Devletlerin tedbir alması Avrupa ve Amerika’da piyasaları etkilemezken bizde maalesef negatif etkiliyor.

Bununla birlikte tüm yaşananlarda kabul edilemez bulduğum en önemli konu askerlerimizin rencide edildiği, aşağılandığı, dövüldüğü, kanlar içindeki görüntülerinin ekranlarda sürekli gösterilmesi. Buna yayın yasağı neden getirilmedi anlayamıyorum. Askerlik emir komuta demektir. Asker yorumlamaz emredersiniz der ve emrin gereğini yerine getirir. 20 yaşında gencecik tecrübesiz bir çocuğa emre itaatsizlik edeceksin bunun kanuna aykırı olacağını bileceksin denemez. Kaldı ki ilk ifadelerden anlaşıldığı üzere çoğu asker tatbikat var diyerek kandırılmıştır.

Ordu gözbebeğimiz, asker bizim çocuğumuz kardeşimiz aynı şekilde emniyet teşkilatımız da. Bu kahramanlar teröristlerle çarpışıyor, canlı bombalara kendilerini siper ediyorlar geçici bir takım hezeyanlarla evimizi yakmayalım.

Türkiye’nin acilen sakinleşmeye ihtiyacı var bu kadar gerginlikle yaşayamayız.

Tüm bunlar olurken piyasalarda neler oluyor insanın yazası gelmiyor ama buna da değinmeliyiz.

USDTRY darbe esnasında 3,05 civarına tırmanmıştı, Pazartesi açılışta 2,92 düzeyini gördük. Salı gün içerisinde gelen görevden alma haberleri ve kritik kararlar duyuruları TL’nin tekrar değer yitirmesine yol açtı:

Darbe sadece topla tüfekle tankla yapılmaz bunun bir de ekonomik boyutu vardır. FETÖ’cüler orduya sızmayı başardılar da finansal kurumlara sızanı hiç mi yok? Bunlar incelendi mi umarım incelenir. Asıl tehlikeyi bundan sonra finansal kurumlara sızmış olabilecek cemaatçiler verebilir. Bu hususun da atlanmaması gerektiğini düşünüyorum.

TL, dün darbe gecesi gördüğü seviyeden de fazla değer yitirdi. Bu kısa süreli risk algısının arttığını gösteriyor.

TL’nin değer kaybetmesinde Moody’s den gelen açıklamaların da etkili olduğunu söyleyebiliriz, derecelendirme kuruluşu Türkiye’yi negatif izlemeye aldı.

Moody’s şirketinin bu duyurusu tesadüf olamaz şirketin yatırımcılarına bakalım isterseniz:

BERKSHIRE pozisyonlarında Moody’s 10’ncu sırada toplam 48 yatırımı var.

BERKSHIRE ise ünlü yatırımcı Warren Buffet’ın şirketi.

Moody’s 3-6 ay civarında bu süreci sonlandırabilir. Notun düşürülmesi etkisi büyük olur. Biz ne kadar bu karar politik olur dersek diyelim para sahipleri buna bakmayacaklardır. Fatih Terim’in meşhur repliği ile resultante importante look at the tabela diyeceklerdir.

Yukarıda söylediğim gibi darbe girişiminin ekonomik ayağı kesinlikle incelenmelidir. Bu organizasyonu para kaynakları mutlak suretle kurutulmalıdır. Böylesine bir yapı herhalde para harcamadan yaşatılamaz.

Borsa İstanbul Pazartesi güçlü sayılabilecek bir açılış sonrası %8’i aşan şekilde geriledi. Kapanış %7 kayıp oldu. Pek çok hisse %10’dan fazla geriledi.

Daha önce geliştirdiğimiz hisseler ve ortalamalar arasındaki ilişkiye bakalım:

BİST100 hisseleri darbe girişimi sonrasında BREXIT’e benzer bir tepki verdi: Ani bir düşüşle hisselerin neredeyse tamamı ortalamaların altına geldi.

Trend yapan/yapmayan hisselerin RSI göstergesi hızlı tepki vermiş değil:

Son dönemde turuncu ile gösterdiğimiz negatif trend yapan hisselerin hareketi ve borsanın seyri bize bundan sonrası için olası bir işaret veriyor: Dip arayışı.

Endeksin pozitif getirisine katkı sağlayan hisseleri inceleyelim: AKBANK ve EREGL liderliğinde 11 hisse BİST100 endeksindeki yükselişin %13,25ini sağlamış durumda.

Endeksi en çok düşeren hisseler ise HALKB ve THYAO:

Kaybettiren hisseleri de inceleyelim:

CLEBI, KIPA, DOCO, TAV, PGSUS, THYAO en çok kaybettirenler arasında.

Kazandıran hisselerin durumu nedir:

Tüm negatif gelişmelere karşın iyi kazandıran hisseler mevcut.

Günlük volatilite çok arttı:

BİST100 TL bazında BREXIT sonrasından biraz daha iyi durumda:

USD bazlı bakınca aynı yere geldik:

Ülkemiz olağanüstü dönemlerden geçiyor, piyasalarında buna reaksiyon vermesi normal. Ülkedeki gerginliklerin azalmasına paralel piyasalar da sakinleşecektir. Gerginlik artmaya devam eder konu topçu kışlası, Taksim’e cami gibi ilgisiz yönlere kayarsa iyileşme bir sonraki bahara kalır.

Endeks 2,50-2,60c arası önemli bir destek, son yıllarda kısa süreliğine 2,30c civarına gerileme yaşandı. Bu bölgenin kırılmasını beklemiyorum. Önemli desteklerin kırılması Türkiye hikayesinin de bitmiş olduğu anlamına gelecektir. Hikaye daha yeni yazılmaya başlandı. Temizlik doğru yapılırsa önümüz açık.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • YENİÇERİ20 Temmuz 2016 13:42

    cemaatçilikle tarikat aynı şey değil herşey den önce. dini kullanıp dünyalık isteyenlerle gerçek dindarları bir tutmuş olursunuz. tarikatte siyaset yoktur.

  • vatandaş20 Temmuz 2016 12:21

    petkim ve ereğli birde tüpraş bu üçünü al ömrün boyu ağlamazsın.