Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Piyasalarda dün ve analistler

17 Aralık 2014, 10:05 - -

Dün piyasalar anormal bir gün geçirdi. EM para birimleri dolara karşı ciddi anlamda değer yitirdi, borsalardaki satışlar ciddi boyutlara ulaştı. Fırtınanın hemen dinmesini beklemek saflık olur, bu kadar büyük hareketlerin etkisi de uzun vadeye yayılacaktır.
Forex ekranından belli başlı paritelere bakalım:


Ekrandaki paritelerin dün 24 saatteki yüksek düşük fiyat aralıkları:
•    USDJPY 118-115,5
•    USDTRY 2,4122-2,3426
•    EURUSD 1,2569-1,2433
•    USDRUB- 78,59-58,05
•    XAUUSD 1220-1192
•    XAGUSD 16,64-16,01
Bugün ise FOMC var ve volatilitenin devam etmesini beklememiz gerekir. FED faiz artışına dair sinyal verebilir, vermeyebilir yarım ağızla bir şey söyleyebilir. Bu üç duruma göre market senaryoları değişik olacaktır: Faiz artışı beklenenden erken olursa o zaman USD değer kazanmaya devam edecektir. Faiz artışına dair sinyal gelmezse o zaman Dolar değer kaybedecektir. Yarım söylemde ise piyasalarda volatilite yine devam edecektir. 
Dünyanın en önemli piyasası şu anda SP500 kontratları görünmektedir, tüm yatırım araçları değer kaybedebilir ama e-mini kontratları zarar etmeye başladığında piyasada alarm zilleri çalmaya başlıyor ve bir şekilde USDJPY değer kazanmaya başlıyor akabinde de SP500 vadeli kontratları değer kazanmaya başlıyor. Daha önce defalarca paylaştığımız gibi USDJPY ve SP500 vadeli kontratları dün gün içi (ilk yarı) grafiğine bakalım:

Bu tip durumlarda ne yapmak gerekir? Yüksek volatilite yüksek kar zarar olasılığı demektir. Doğru yönde iseniz para kazanabilir, yanlış yönde iseniz ise ciddi zarar potansiyeli ile karşılaşabilirsiniz. Yapmanız gereken öncelikle pozisyon büyüklüklerini doğru ayarlamak sonrasında ise stop loss disiplinine sadık kalmak. Söylemesi yapmaktan daha kolay ama yine de söylemekte fayda var: Piyasada fark yaratan ettiğiniz karlardan ziyade etmediğiniz zararlardır.

Gelelim başlıkta yazan diğer konuya: Analistler.

Analistin görevi piyasayı bilmek midir? Piyasanın yönünü bildiğinde ise bunu sürekli olarak afişe etmek midir?  Son günlerde twitter hesaplarında iki tane bilinen analist-yorumcumuzun biri USDTRY biri de BIST30 vadeli kontratları hakkında “dedik, oldu” tarzında tvitler attığını gözlemledik. Analistlerin müşteriler ile konuşmalarına pek çok defalar şahit olmuşumdur, genel tarz “havet” olarak konuşmaktır ki buna biz hayır da olabilir evet de olabilir diyoruz. Analistler, sürekli haklı çıkmanın ve haklı çıkmaktan dolayı kendine bir saygınlık kazandırmak peşinde olduğu zamanlarda en hafif tabiri ile itici oluyorlar. Piyasa analistler söyledi diye düşmez, söyledi diye yükselmez. Analist, Nadeem Walayat gibi olur, internet sitesinden kendi görüşlerini yayınlar, hayatını trade ederek kazanır: Merak edenler  http://www.marketoracle.co.uk/UserInfo-Nadeem_Walayat.html adresini inceleyebilirler. 

Bahsettiğim BİST30 tweeti:


Bu da USDTRY ile ilgili olanı:


Değerli analist kardeşlerimizin isimlerini tvitlerden sildim. Bu konuda siz değerli okuyucularımızın görüşlerini paylaşmasından memnuniyet duyacağız.
 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)