Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Portföy yönetim şirketleri ilk çeyrek değerlendirme II

30 Mart 2016, 09:50 - -

2016 ilk çeyrek bitiyor, biz geçtiğimiz haftalarda tekil olarak fonların performanslarına göz atmıştık bu hafta “portföy yönetimi şirketlerinin” performanslarını inceleyoruz.

Dünkü yazımızda emeklilik fonları çerçevesinde analiz yapmıştık.

Bugün yatırım fonları bağlamında portföy yönetimi şirketlerini incelerken “rekabetçi” olarak nitelediğimiz:

* Esnek

* Hisse

* Tahvil

* Katılım

Kategorilerinde değerlendirmeler yapacağız.

Değerlendirmelerimizin metodolojisi:

Fonlar kendi kategorilerinde ilk çeyrek getirilerine göre sıralanacak

Getiriler %25’lik dilimler halinde 4 katmana ayrılacak.

Yukarıdaki katmanlara 1-4 arasında skor atayacağız.

En iyi %25’lik dilimdeki fonun skoru 4, ikinci en iyinin skoru 3, 3ncü en iyi katmanın skoru 2, son katmanın skoru ise 1 olacak.

Skor ile fonun büyüklüğü çarpılacak

Her kategoride yöneticinin yönettiği fonların skor x büyüklük toplamı yöneticinin kategorideki toplam fon büyüklüğüne bölünecek. Böylece ağırlıklı ortalama elde edilecek

Yukarıdaki yöntem tüm yönetilen fonlar için ayrıca hesaplanacak. Bu sayede portföy yönetimi şirketlerinin genel sıralaması tespit edilecek.

5 milyon TL’den küçük büyüklükler kapsam dışı kalacak

Toplamda 42 ihraççı  37,7 milyar TL tutarında fon yönettiriyor:

Banka kurumları net aktif sıralamasında ilk 10 sırayı alıyorlar. Banka harici en büyük net aktif değerine Azimut portföy sahip.

Yatırım fonlarının büyük bölümü organik bağlarının olduğu portföy yönetim şirketlerince yönetiliyor.

Yatrım fonları TEFAS sonrası müşteriler açısından tam bir seçim özgürlüğü sağlıyor ve oldukça rekabetçi. Müşteriler diledikleri zaman diledikleri fona yatırım yapabiliyorlar.

Portföy yönetim şirketlerinin yatırım fonları değerlendirmesini aşağıdaki tabloda inceleyebiliriz:

Tablo sıralaması genel puana göre yapıldı. Şirketlerin hangi kategoride daha iyi olduklarını belirlemek için de alt kırılımlar hesaplandı.  En başarılı şirket 3,32 puan alırken en düşük puanı şirketin skoru ise 1,06 olarak gerçekleşti. Genel skorlar önemli fakat skorun nereden geldiği de önemli. Genel skorda önde olmayan şirketlerin belirli kategorilerde çok iyi olabileceğini unutmamak gerekir.

Ata Portföy Yönetimi genel sıralamada 1nci olurken değerlendirmemizdeki 2 kategoride de ortanın üstü performans gösterdi. Ata Portföy Yönetimini İNG Portföy, Tacirler Portföy ve Oyak Portföy takip ettiler.

İkinci sıradaki ING Portföy Yönetimi hisse fonların yönetiminde çok başarılı, tahvil fonlarındada ise ortalamada kalmış. Üçüncü sıradaki Tacirler Portföy Yönetimi tahvil ve esnek kategorilerinde başarılı iken hisse kategorisinde geride kalmış.

ING Portföy, KARE Portföy, VAKIF Portföy, QINVEST Portföy hisse kategorilerinde çok iyiler.

Halk Portföy, esnek kategorisinde çok güçlü.

Büyük banka kurumlarında ise Ak Portföy en iyi yönetici konumunda.

Yatırım fonu yatırımcıları hangi yöneticinin hangi kategoride başarılı olduğuna bakarak seçim yapma kriterlerini azaltabilir. Tasarruflarını daha verimli olabileceği fonlara yönlendirebilir.  TEFAS vasıtası ile seçtikleri fonlara rahatlıkla yatırım yapabilirler.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • BİROL DİZDAR30 Mart 2016 18:22

    iflas erteleyen şirketlerin yatırım fonları içinde bonolar varsa ve bu yatırım fonlarını tasarruf sahipleri almışsa , iflas ertelemesi nedeniyle bonoları değerlerinin sıfır değerlendirmesine tabi olmaları halinde zarara uğrayacaklardır. Yatırım fonu sahipleri portföy şirketinin fonunu almışlar içinde hangi değerlerin bulunduğunu nereden bilsinler bunu portföy şirketi bilir .Fonları portföylerine alırken denetleyen ve bu çalışmayı yapan bir fon komisyonu kurmak mecburiyetindedirler. o nedenle uğranılan zararı da portföy Yönetim şirketlerinin karşılaması gerekir.

  • BİROL DİZDAR30 Mart 2016 18:11

    PORTFÖY ŞİRKETLERİN SORUMLILUĞU: iflas erteleyen şirketlerin yatırım fonları içinde bonolar varsa ve bu yatırım fonlarını tasarruf sahipleri almışsa , iflas ertelemesi nedeniyle bonoları değerlerinin sıfır değerlendirmesine tabi olmaları halinde zarara uğrayacaklardır. Yatırım fonu sahipleri portföy şirketinin fonunu almışlar içinde hangi değerlerin bulunduğunu nereden bilsinler bunu portföy şirketi bilir .Fonları portföylerine alırken denetleyen ve bu çalışmayı yapan bir fon komisyonu kurmak mecburiyetindedirler. o nedenle uğranılan zararı da portföy şirketlerinin karşılaması gerekir.