Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Portföy yönetim şirketleri ilk çeyrek değerlendirme

29 Mart 2016, 11:44 - -

Portföy yönetim sektörü finans piyasalarında önemli bir güç oldu. Özellikle bireysel emeklilik sisteminin gelişmesi sektörün önünü açtı.

2016 ilk çeyrek bitiyor, biz geçtiğimiz haftalarda tekil olarak fonların performanslarına göz atmıştık bu hafta “portföy yönetimi şirketlerinin” performanslarını inceleyeceğiz. Performansları ise emeklilik yatırım fonları ve yatırım fonları olarak ayrı ayrı değerlendireceğiz.

Bugün emeklilik yatırım fonları bağlamında portföy yönetimi şirketlerini incelerken “rekabetçi” olarak nitelediğimiz:

  • *Esnek
  • *Hisse
  • *Tahvil
  • *Standart

Kategorilerinde değerlendirmeler yapacağız.

Değerlendirmelerimizin metodolojisi:

Fonlar kendi kategorilerinde ilk çeyrek getirilerine göre sıralanacak.

Getiriler %25lik dilimler halinde 4 katmana ayrılacak.

Yukarıdaki katmanlara 1-4 arasında skor atayacağız.

En iyi %25’lik dilimdeki fonun skoru 4, ikinci en iyinin skoru 3, 3’üncü en iyi katmanın skoru 2, son katmanın skoru ise 1 olacak.

Skor ile fonun büyüklüğü çarpılacak.

Her kategoride yöneticinin yönettiği fonların skor x büyüklük toplamı yöneticinin kategorideki toplam fon büyüklüğüne bölünecek. Böylece ağırlıklı ortalama elde edilecek.

Yukarıdaki yöntem tüm yönetilen fonlar için ayrıca hesaplanacak. Bu sayede portföy yönetimi şirketlerinin genel sıralaması tespit edilecek.

Toplamda 19 bireysel emeklilik şirketi 51milyar TL tutarında fon yönettiriyor:

Emeklilik şirketlerinin fonlarını 20 değişik portföy yönetim şirketi yönetiyor:

Ak Portföy/Avivasa Emeklilik kendi kategorilerinde lider durumdalar. Ak Portföy, AvivaSa Emeklilik fonlarına ek olarak Groupama fonlarını da yönettiği için pazar payı daha da artıyor.

Emeklilik şirketleri fonların büyük bölümünü organik bağlarının olduğu portföy yönetim şirketlerine yönettiriyorlar. Garanti Emeklilik fonları Garanti Portföy, AvivaSa emeklilik fonları ise AK Portföy tarafından yönetiliyor.

Emeklilik fonları yönetiminde gerçek bir rekabet ortamı müşteriler açısından var: Müşteriler belirli zamanlarla sınırlandırılmış olarak istedikleri portföy yönetimi şirketinin istedikleri fonuna yatırım yapabiliyorlar.

Portföy yönetim şirketlerinin değerlendirmesini aşağıdaki tabloda inceleyebiliriz:

Tablo sıralaması genel puana göre yapıldı. Şirketlerin hangi kategoride daha iyi olduklarını belirlemek için de alt kırılımlar hesaplandı.  En başarılı şirket 3,59 puan alırken en düşük puanı şirketin skoru ise 1 olarak gerçekleşti. Genel skorlar önemli fakat skorun nereden geldiği de önemli. Genel skorda önde olmayan şirketlerin belirli kategorilerde çok iyi olabileceğini unutmamak gerekir.

Vakıf Portföy Yönetimi genel sıralamada 1’inci olurken 4 kategoride de istikrarlı başarı görüntüsü dikkat çekici. Ata Portföy Yönetimi rakiplerine göre küçük sayılabilecek bir varlık büyüklüğü ile sadece esnek fon yöneterek 2’nci en iyi şirket oldu.

Üçüncü sıradaki Halk Portföy Yönetimi esnek fonların yönetiminde çok başarılı, hisse fonda ise geride kalmış. Garanti Portföy Yönetimi tahvil ve standart fon kategorilerinde güçlü, diğer kategorilerde ortalama performans sergilemiş.

ING Portföy, TEB Portföy, HSBC Portföy hisse kategorilerinde çok iyiler.

Bireysel emeklilik fonu yatırımcıları hangi yöneticinin hangi kategoride başarılı olduğuna bakarak seçim yapma kriterlerini azaltabilir. Tasarruflarını daha verimli olabileceği fonlara yönlendirebilir. 

Yarın portföy yönetimi şirketlerinin yatırım fonlarındaki performanslarını inceleyeceğiz.

Hesaplamaları gerçekleştirdiğim dosyayı burada inceleyebilirsiniz.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • BİROL DİZDAR30 Mart 2016 18:20

    iflas erteleyen şirketlerin yatırım fonları içinde bonolar varsa ve bu yatırım fonlarını tasarruf sahipleri almışsa , iflas ertelemesi nedeniyle bonoları değerlerinin sıfır değerlendirmesine tabi olmaları halinde zarara uğrayacaklardır. Yatırım fonu sahipleri portföy şirketinin fonunu almışlar içinde hangi değerlerin bulunduğunu nereden bilsinler bunu portföy şirketi bilir .Fonları portföylerine alırken denetleyen ve bu çalışmayı yapan bir fon komisyonu kurmak mecburiyetindedirler. o nedenle uğranılan zararı da portföy Yönetim şirketlerinin karşılaması gerekir.SPK bu yönde bir düzenleme yapması ayrıca yasalarla da bunun düzenlenmesi çok olumlu olacak. Hileli iflas ertelemelerinin de önü kesilecek.

  • halden29 Mart 2016 22:22

    rezilsiniz emeklilik fonlarını yöneten şirketler!