Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Sistem tasarlama Matriks örnekler 2

18 Kasım 2016, 10:06 - -

Dünkü yazıda sistem tasarlama ile ilgili Matriks örneklerine yer vermiştik. Kodları yazan değerli okuyucumuz Onur Ülker yeni seans saatlerine uygun düzenlemeleri gönderdi, kendim ve okuyucularımız adına çok teşekkür ederim:

5dk formülün güncellenmiş hali :

Açığa sat/Sell short order :

ba:=ValueWhen(1,ValueWhen(1,DayOfMonth()<>Ref(DayOfMonth(),-1) OR Cum(1)=2,O)<>0,ValueWhen(1,DayOfMonth()<>Ref(DayOfMonth(),-1) OR Cum(1)=2,O));

dk:=ValueWhen(1,DayOfMonth() <> ValueWhen(2,1,DayOfMonth()),ValueWhen(2,1,C));

barssince(ba < dk) > 0 and and hour()*100+minute()<1005

Açık Poz. Kapat/Buy to cover order :

hour()*100+minute()=1800

Saatlik formülün güncellenmiş hali :

Açığa sat/Sell short order :

ba:=ValueWhen(1,ValueWhen(1,DayOfMonth()<>Ref(DayOfMonth(),-1) OR Cum(1)=2,O)<>0,ValueWhen(1,DayOfMonth()<>Ref(DayOfMonth(),-1) OR Cum(1)=2,O));

dk:=ValueWhen(1,DayOfMonth() <> ValueWhen(2,1,DayOfMonth()),ValueWhen(2,1,C));

barssince(ba < dk) > 0 and hour()*100+minute()<1100

Açık Poz. Kapat/Buy to cover order koşulu : 

hour()*100+minute()=1800 

Olarak değiştiriyoruz. 5 dk ve saatlik için fiyat seçenekleri ve diğer ayarlar daha önce bahsettiğim şekilde kalıyor. Geçmiş açılış kapanış saatlerini artık görmezden gelip

Onur Bey şöyle bir not da düşmüş:

14.11.2016'dan itibaren yeni koşullar ile test yaptığı için performans ve sinyal takibi artık 14.11.2016 'dan itibaren dikkate alınmalıdır. Formül'ün yeni seans saatlerinde düzgün çalıştığından emin olabilmek için birkaç gün daha test etmenizi öneririm

Sistem geliştirmek hiçbir zaman kolay olmadı, mutlaka bir emek ve uzun çalışmalar gerektiriyor. Çalakalem kısa sürede yapılan tasarımların başarılı olma şansı yok.

Teknik göstergelere dayalı sistemler tasarlanamaz mı tasarlanabilir. Bununla birlikte teknik göstergelerin gecikmeli olduklarını hiç bir zaman unutmamak gerekir. Teknik göstergeler herşey olup bittikten sonra gösterim yaparlar.

Teknik göstergeleri ben RSI ve ortalama örneklerinde daha önce de yazdığım gibi birleştirilmiş olarak kullanmayı daha doğru buluyorum:

Hisselerin kaç tanesi 20 günlük ortalamasında veya

Hisselerin kaç tanesi RSI(14) göstergesine göre pozitif trend yapıyor.

Bu göstergelerde de aşırı uçları aramanın ve aşırı uçlarda pozisyon almanın geçerli olduğunu düşünüyorum. Ara noktalar pek fazla getiri sağlama potansiyeli taşımaz ama BİST100 hisselerinin tamamının 20 günlük ortalama altında olması bize birşey söyler, depresif duygular coşmuş en negatife yollanmıştır ve değişim gerçekleşmek üzeredir. Tam tersi olduğunda da pozitif algılar kabarmış yine çöküşün hemen öncesinde durumundayız.

Zaman zaman bu görüşleri varant pozisyonları ile destekledim. Yatırımcı varantlarda sürekli zarar ediyor, bu gerçekten yola çıkarak borsanın düşüş ve yükselişlerini vade sonlarında ve vade sonundan sonraki 1 haftada tahmin edebilme olasılığımız yüksek. Böyle bir bakış açısı ile Kasım ilk haftasında 4-5 bin puanlık bir düşüş iddia etmiştim.

Matriks programında Metastock test sistemi olduğunu söylemiştik. Metastock ile ilgili olarak kullanım kılavuzu işinize yarayabilir bu bağlantıdan indirebilirsiniz.

Bugün https://inovancetech.com/ sitesinde teknik göstergelere dayalı görsel strateji geliştirme aracından bahsetmek istiyordum, haftaya kaldı. Sitenin açılışında güvenlik uyarısı geliyor buna dikkat ederek açılmasında fayda var. Muhtemelen bir güncelleme sonrası böyle bir durum oluştu.

----

TL hızlanarak değer kaybediyor. Aksiyon/macera/polisiye filmlerinde “roger that, copy that” türü konuşmalar olur, tamam anlaşıldı mahiyetinde. Bizde bunun karşılığı “merkez izlemedeyim” dir çoğu zaman. Tüm ülke TL’nin değer kaybı konusunda izlemedeyiz dikkatle takip ediyoruz. Analistler ilave olarak destek ve dirençlere bakıyorlar. Bakalım nedini soruml hisseden biri müdahale edecek ve bu devasa hareketi en azından yavaşlatabilecek mi göreceğiz.  İki haftada  %10 birşey değil diyorsak o başka:

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)