Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Stratejiler ilk yarı yıl performans

03 Temmuz 2017, 12:24 - -

Son yazıda temel stratejilerin 2017 ikinci çeyrek performanslarını ele almış 3’üncü çeyrek için hisselerini belirlemiştik. Temel stratejiler dışında kalan stratejileri de bugün ele alacağım.

Genelde analistlerin ve aracı kurumların beğenmediği eski ikinci ulusal hisselerden oluşan portföy ile başlayabiliriz.

İkinci ulusal (eski) hisselerine dair iki yöntem belirlemiştim: Eşit ağırlıklı ve 120 iş gününde bir yeniden eşit ağırlıklı hale getirilen; eşit volatilite ağırlıklı,10 günde bir ayarlanan.

Eşit ağırlıklı portföyün son 1 yılına bakalım:

2017 getirileri:

Volatilite ağırlıklıyı değerlendirelim:

Bu stratejide eşit ağırlıklıya çok yakın bir sonuç üretmiş. 2017 yılında biraz daha başarılı:

Mevduat borsa sorusuna yanıt aradığımız strateji performansını inceleyelim:

2017 performansı:

Bu model son 30 haftaya göre portföyün ulaştığı en yüksek değeri korumaya odaklıydı. Portföyün ulaştığı son yüksek seviye ile son değeri arasındaki fark azaldığında sistem mevduata geçip bekliyordu. Bu sene sürekli yatırımda.

Dolar-borsa sorusuna yanıt aradığımız stratejide iki versiyon kullanmıştım: %60/40 ve %100/0.

60/40 getirisini son 1 yıl için inceleyelim:

Stratejinin daha riskli olan 100/0 versiyonuna bakalım:

Getiri %33 ama volatilite yüksek. 2017 yılında dolar değer kaybederken ilk 3 ay portföy dolar ağırlıklı olduğu için getirilerde oynama olmuş durumda.

Daha karışık bir algoritma ile BİST30 hisselerine sürekli yatırım yapan minimum korelasyon stratejisi getirisini inceleyelim:

2017 getirileri:

Stratejiler genelde başarılı. Okuyucu borsa gitti tabii ki stratejilerde gidecek diyebilir. Buna en temel itirazım stratejileri 2 yıldan bu yana yayınlıyorum ve uzun dönemli performanslarına odaklanmış vaziyetteyim. İyi yıllarda strateji yayınlayıp kötü yıllarda ortadan kaybolmak gibi bir durum söz konusu değil. Stratejilerde her zaman dikkat ettiğim konu büyük düşüşler yaşamamaları. Bir şekilde düşüşlerden korunursak uzun vadede mutlaka kazanma olasılığımız artacak.

Stratejilerin bir diğer avantajı da kontrol tamamen bizim elimizde, ne yaptığımız belli, ilave olarak yönetim ücreti ödemek gerekmiyor. Portföy yöneticisi değişti strateji değişti, müdür değişti strateji değişti riski de yok. Piyasalar düşer de çıkarda amaç duygusal dalgalanmayı bir kenara bırakıp serveti artırmak olmalı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)