Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

TCMB’nin faiz kararı ve piyasaların seyri

23 Temmuz 2024, 11:48 - -

YATIRIM NOTLARIM

Ah, yine bir faiz kararı ve yine bekleyiş. Merkez Bankası adeta piyasaların nabzını tutar hale geldi. Her yapılan rutin toplantı bile merakla izleniyor. Zira her toplantıda geleceğe dair mesajlar takip ediliyor.

Ah, değerli okurlar TCMB’nin faiz kararı öncesinde ele aldığım bu yazıda hemen hatırlatmak istiyorum ki genel beklenti faizin pas geçilmesi yönünde. Benim de ekonomi yönetiminin kararlılık ve söylemlerinden çıkardığım izlenim faizlerin değişmeyeceği yönünde.

Ancak bu toplantıyı önemli kılan önümüzdeki dönemde faiz indirimlerinin ne zaman başlayacağına dair sinyaller olacak. Onu da metinden okuyacağız.

Sizlere TCMB’nin faiz kararının hisse senetleri üzerindeki etkisini söyleyeyim…

Olumlu olacaktır.

Neden derseniz…

Faiz değişmezse ekonomi yönetiminin kararlılığı olarak okunacak. Bu da not artışları, olumlu değerlendirmeler olarak döner. Etkisi olumlu olur.

Beklemiyoruz ama diyelim ki faiz indirimi oldu. O zaman yine olumlu olur. Zira hisse senetlerinin alternatifleri zayıflar.

Ah, değerli okurlar sermaye piyasalarımızda rekor seviyeler diyoruz. Yüksek yatırımcı sayıları diyoruz ama hala sığ sularda geziyoruz. Sizlere önerim portföylerinizi sağlıklı hisselerden oluşturun ve sahip çıkın.

ŞİMDİ GELİN YATIRIM NOTLARINA BİR GÖZ ATALIM

BIST 100'de 11 binin üzerinde hareket korunur

Ah, hemen fazla uzatmadan konuya girelim…BIST 100 (#XU100) ile başlayalım… Son bir haftada %0,98 artış gösterdi. Yılın başından beri kazandığı %49,56'lık güçlü performansı koruyor. Bu, diğer enstrümanlara gören etkileyici bir rakam. BIST 100’de ilk direnç 11.500’de. 11.000’in üzerinde kalındığı sürece yükseliş sürer.

Cumhuriyet altını ise haftalık bazda %1,19 düşüş kaydetti. Yılbaşından bu yana kazanç ise %26,89 seviyesinde. Altın borsadan sonra yıl başından bu yana getiride ikinci sırada yer alıyor. Dolar ve euro ise çok zayıf hareketler sergilemeye devam ediyor.

Cumhuriyet altınında zayıf seyir

Cumhuriyet haftalık bazda düşüş yaşarken, aylık sınırlı bir getiri sağladı. Şu anda 17.194 TL seviyesinde. Kısa vadede hareketler zayıf görünüyor ama uzun vadede yatırımcıların güvenli limanı olma özelliğini hala koruyor. Altın, uzun vadede her zaman güvenilir bir seçenek gibi görünüyor.

Dolar hafif düştü

Dolar (#USDTRY), haftalık olarak %0,37'lik bir düşüşle 32,93 TL seviyesinde bir seyir izliyor. Yılbaşından bu yana %11,74'lük bir yükseliş kaydetti. Bu artış, mevcut yılbaşından bu yana enflasyon oranı %24,73 ile karşılaştırıldığında, oldukça zayıf. Bu yıl enflasyon altındaki seyri sürer.

Euro’da cılız hareketler sürüyor

Euro (#EURTRY), haftalık bazda %0,54’lük hafif bir değer kaybı ile 35.8356 TL'ye geriledi. Ancak yılın başından bu yana sadece %9,44 artış yaşadı. Bu da Euro'nun güçsüz seyrini sürdürdüğünü gösteriyor.

HİSSE NOTLARIM:

BIST 100’de en fazla yükselenlere baktığımda farklı sektörlerden hisselerin öne çıktığını görüyorum.

Haftalık En fazla kazandıranlarda dikkat çeken 10 hisse

Ah, hisse notlarımdaki güncel bilgilere bakınca ilk gördüğüm haftalık yüksek getirilerde son bir yılda yüzde 407’ye varan getirilerin oluştuğu.

Haftalık kazandıranlarda Mia Teknoloji yıllık yüzde 407 kazandırırken Agrotech Teknoloji, 1000 Yatırımlar Hol., Bim Mağazalar yüzde 200 üzeri getiriler sağladı.

5 hissede yıllık getiriler enflasyonun altında kaldı.

Vestel Beyaz Eşya, Eczacıbaşı İlaç, Tukaş, Ereğli Demir Çelik, Emlak Konut GMYO hisselerinde yıllık getiriler enflasyonun altında gerçekleşti. Cw Enerji yıllık bazda yatırımcısına kaybettirdi.

Son olarak yılbaşından bu yana %100 kazandıran 10 Hisseyi listeliyorum.

Ah, değerli okurlar kazanç bazen hemen yanınızda oluyor. Sadece bir dönüp bakmanız yeterli oluyor. Fark ettiniz mi, kazandıran hisselerin çoğu model portföylerde getiri beklentisi olarak dillendirilen hisseler.

Haftaya görüşmek üzere…

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)