İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

Temettü verimi yüksek şirketler

23 Aralık 2016, 13:21 - -

BİST genelinde maalesef düzenli temettü vermek şirketler açısından bir gelenek olamadı. Şirketler temettü vermek yerine ya yatırıma yöneliyorlar ya da bedelli/bedelsiz sermaye artırımlarını tercih ediyorlar. Yatırımcılar da haliyle yurtdışı örneklerinde olduğu gibi düzenli temettü alarak uzun vadeli yatırım yapabilecekleri şirketleri bulmakta zorlanıyorlar.

Arayışı kolaylaştırmak için son 3 yılın temettü verimi %4 ve üzeri olan şirketleri aşağıdaki listede derledim:

Temettü veriminin karlı olup olmadığını ise temettü endekslerini kullanarak hesaplayabiliriz. BİST endeksleri nakit endekslerdir, temettü ödendiğinde endeksin değeri düşer. Bu etkiyi ortadan kaldırmak ve gerçek getiriyi hesaplamak için ise getiri endeksleri kullanılmalıdır.

Temettü 25 endeksi toplam getiri grafiğine bakalım, son 3 yıl:

Endeks 86-138 hareketi yapmış toplam getiri: %60.

Aynı endeksin nakit haline bakalım:

Nakit endeks 76-112 yapmış getirisi: %47.

Temettü endeksindeki hisseleri taşımanın ve temettüleri tekrar yatırıma yönlendirmenin ekstra getirisi son 3 yılda toplam %13 olmuş.

Temettü tüm endeksine de bakalım aynı şekilde:

Nakit 69,8-84, %20:

Temettü ilave edilmiş 74-95 %28:

Temettü endeksini içeriklerini incelemedim ama yatırım getirisi olarak temettü 25 endeksi son 3 yılda oldukça makul görünüyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)