İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

Trump çantada keklik mi?

28 Aralık 2016, 08:59 - -

Trump Amerikan Başkanlığı’na resmen ocak ayı sonlarına doğru başlayacak. Şimdilerde kabinesini oluşturmakla meşgul.

Trump’ın seçilmesi halinde piyasaların çökeceği tahminleri yapılmıştı. Trump seçildikten sonra SP500 endeksi gece yarısından sabaha kadar %5 geriledikten sonra günü artıda kapamıştı. Trump’ın seçildiği tarihten bu yana ise Amerikan borsaları %9-10 arasında yükseldi. Tüm tahminleri alt üst ederek yeni zirveler yaptı, DOW 20000 hedefi neredeyse gerçekleşti.

DOW 2009 yılı dibi olan 6500 seviyesinden 8 yılda 3’e katlanmış oldu:

Ralli sonrasında dünyanın halka açık en değerli şirketlerine 2016/9 olarak bakalım:

Rallinin başladığı 2009 yılının en değerli firmalarına bakalım:

İki liste arasındaki en önemli fark 2009 listesindeki enerji ve üretim şirketleri 2016 listesinde teknoloji şirketleri tarafından geçilmiş durumda ve listede yoklar. 2009 yılından 190milyar dolar değerindeki APPLE en yüksek 775milyar dolar değerini gördü, 2016 yılında ise 612 milyar dolar. 2009 yılı son çeyrek en değerli şirketlerin toplam değeri 2,4 trilyon dolar; 2016 yılı en değerlileri ise 3,9 trilyon dolar. Arada müthiş bir fark var.

Trump seçilmeden önce kriz bekleniyordu şimdi her şey çiçek tarlası gibi harika görünüyor çok güzel kokuyor.

Büyük kitleler çok büyük hareketler sonrasında hareketlerin sonsuza kadar süreceğine inanırlar ve yanılırlar.

Trump gelmeden önce hepimiz kriz çıkacak diye inandık şimdi Trump geldi kriz çıkmayacak fikrine alışmamız bekleniyor.

Trump 40 yılın Amerikan politikalarını değiştirmeye çalışacak bir politikacı. Ne yapacağı, nasıl yapacağı ise belli değil. Belli olan en önemli stratejisi Çin ile başlatılacak olan çoklu cepheli bir ekonomik savaş. Çin ile olan global ekonomik savaşın sonuçlarının pek hayırlı olmasını beklemek çok doğru değil.

Trump’ın her şeyi berbat edip birbirine katma olasılığı küçümsenemeyecek kadar kuvvetli. Son yıllarda izlediğim en etkileyici dizilerden biri olan West World dizisindeki ev sahibi robotlardan birinin söylemi:

“These violent delights have violent ends”

“Büyük hazlar daima şiddetli sonlar ile biter.”

Şeklinde çevirebiliriz. Bu cümleyi hisse senetlerine uyarlarsak:

Şiddetli boğa yükselişlerin sonunda daha da şiddetli ayı piyasaları vardır diyebiliriz.

Sekiz yıllık bitmeyen ralliyi Trump bitirebilir.

Trump’a karşı bizim basında da pozitif yorumlar aldı başını gidiyor. Şöyle iyi böyle iyi vs. Hatta geçenlerde göreve başlasın her şey daha iyi olacak ekonomi de düzene girecek yorumu bile işittim.

Trump’ın 1 sene önce yaptığı bir konuşmanın kısa bir bölümünü aşağıdaki videoda izleyebilirsiniz. Trump piyasada oluşacak krizin yanında diğer oluşmuş olan krizlerin minicik kalacağını söylemiş.

Trump’ın dedikleri olur olmaz bilemeyiz ama bir tweet atarak ortalığı karıştıran bir politikacının gücü eline aldığında çok daha büyük değişimlere imza atacağını düşünmemiz gerekir.

Trump çantada keklik değil, Trump’a güvenip pozisyon almak büyük zararlara yol açabilir. Göreve geldikten sonra hisse senetleri büyük bir ayı piyasasına başlayabilir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)