Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Trumpexit piyasa stratejileri

07 Kasım 2016, 09:44 - -

Amerikan seçimleri haftasına girdik. Seçimler tüm dünya için anormal derecede önemli, sonuçların piyasası çok etkileyeceği binlerce yazıya konu oldu. Amerikan seçimlerinin önemi BREXIT sonrasında yaşananlarla özdeşleştiriliyor: Kavramsal olarak TRUMP seçilirse BREXIT, Hillary seçilirse BRESTAY olacak.

BREXIT sonrasında piyasalarda yaşanan ani şokların yaşanması ihtimali herkesi bir şekilde cezbediyor. İnsanların büyük olaylar karşısında duydukları heyecan da işin cabası, seçmenler iyi ve eğlenceli bir şov izledikçe mutlu oluyorlar.

Trump seçilirse piyasalarda kriz/çöküş olacak yorumları biraz gerçekçilikten uzaklaşmış olabilir. SP500 vadeli kontratları son 1 ayda ciddi geriledi:

Geçtiğimiz hafta FBI’nın Hillary soruşturmasını canlandırması, bu hafta sonunda da inceleyecek bir şey yok demesi kontrat hareketlerini yönlendiriyor. Pazartesi açılışı doğrudan %1 yukarıda. Seçimlere büyük ihtimalle bu civarlarda gireriz.

Olasılıkları ve etkilerini düşünelim:

Trump seçilirse buradan %5 civarında ani bir geri çekilme olabilir.

Hillary seçilirse tarihi zirve olan 2180-2200 aralığına gidebiliriz.

İki durum da bir strateji için uygun alan sağlıyor sağlamasına ama herkes bu olaya konsantre olduğu için opsiyon fiyatları çok yukarıda.

Aralık vadeli 2095 fiyatlı call opsiyonu (yukarı) fiyatı 52, 2090 fiyatlı put (düşüş) opsiyonu ise 42 USD ile işlem görüyor.

Büyük hareket olacak deyip iki opsiyonu da alarak straddle gerçekleştirsek ödenecek prim 94 USD oluyor, bu da zaten beklenen olduğunda ancak ödediğimiz primi geri kazandırabilir gibi görünüyor.

Buraya gelirken volatilitenin çok yükselmiş olması opsiyon fiyatlarını yukarı çekiyor, strateji kurmayı çok pahalı yapıyor:

Riskli olmakla birlikte XIV de pozisyon alınabilir. XIV volatilite düşerse para kazandırır ve bu iş çok kısa sürede gerçekleşir:

İkinci bir seçenek ise yukarıda yazdığım opsiyonlarda açık pozisyon yapmak ve nasılsa her şey fiyatların içindedir seçim sonrasında %2-3’den fazla hareket olmaz derseniz uygun olabilir.

Fazla hareket olmaz, seçim geçince oynaklık da geriler diye düşünürsek o zaman

2x put satıp (2090) 1x de vadeli kontrat açığa satıp beklememiz gerekir. Eğer Hillary seçilirse bu pozisyon iyi para bırakabilir.

Bir diğer alternatif ise 2x call opsiyonu (2095) satıp 1x vadeli kontrat almaktır. SP500 yükselirken volatilite geriler, açığa satılan opsiyonların fiyatı düşer. Hedge olarak aldığımız vadeli kontrat ise aşırı yükselişlerde zararı limitleyecektir.

Piyasa daha çok SP500 kontratlarına yoğunlaşmış durumda, EURUSD de iyi bir alternatif olabilir:

1,0880 dip seviyesine 200 tik, yukarıdaki 1,1430’a ise 350 tik var.

Trump seçilirse EUR paritesinin değer kazanmasını beklemek gerekir, yok Hillary seçilirse bu durumda parite aşağı yuvarlanmaya devam edecektir. Aralık ayındaki FED toplantısında faizlerin artması ile bu düşüş hızlanabilir.

EUR opsiyonları da çok pahalı: 1,10 put opsiyonu 155 tik, 1,1150 call opsiyonu ise 237 tik ile işlem görüyor.

1,10 put açık yapsak başa baş (komisyonlar hariç) 1,0850 olacak. Call açık yapsak başa baş 1,1387 olacak. İkisini birden satsak aşağıda 1,06 yukarıda da 1,1530’a kadar zararla karşılaşmayacağız.

Fiyatların aşırı yüksekliği opsiyonların açığa satılmasının daha avantajlı olduğunu söylüyor.

Bize gelirsek borsa ciddi satış baskısı altında son 9 günde yukarı bir gıdım bile ilerleyemeden 6 bin puan geriledi:

TL konusuna girmiyorum bile, ardı ardına rekorlar kırıldı değer yitirmeye devam ediyor.

BİST30 vadeli kontratlarında yukarı yönlü pozisyon almak riskli ama bu riske değebilecek bir getiri potansiyeli sunabilir.

Cuma günü kapanış bülteninde DB varantları 7247 call 2148 put şeklindeydi.  Yatırımcımız düştükçe düşüşe inat yukarıya pozisyon yükseldikçe yükselişe inat aşağı pozisyon alıyor. Endeksin yukarı hareketlenmesi lazım ki varant satanlar putları satıp para kazansınlar.

20 Ekim tarihli yazıda aşağıdaki yorumu yapmıştım:

Dün kapanış itibarı ile put opsiyonları ağırlıklı olarak Ekim vadesinde 90-95 bin, Aralık vadesinde ise 80-95 bin arasında değişiyor. Bu opsiyonların kazanma ihtimali çok düşük olduğu gerçeğinden hareket edersek endeksin (BİST30) Ekim sonunda 95 bin üzerinde bir yerlerde kapanma olasılığının yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Eğer Ağustos ve sonrası bir rehber ise o zaman Ekim sonu Kasım başı 4-5 bin puanlık bir düşüş sonrası put opsiyonlarına ilginin artması ve sonrasında endeksin yükselmesini bekleyebiliriz.

Birinci beklenti Ekim sonu, Kasım başı 4-5bin puan düşüş fazlasıyla gerçekleşti. Buradan yukarıya pozisyon denemek tepki için bile olsa iyi olabilir.

Bir de temel olarak son banka karları ile piyasanın F/K oranı çok düşük seviyelere indi, XU100 F/K ortalamasına göre %17 civarında ucuzladı.

Piyasa PD/DD de bir hayli düşük:

Not: Yazıdaki fikirler tamamen bana aittir ve yatırım tavsiyesi değildir.

Bol kazançlar...

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)